Karadeniz’in can damarı fındıkta gözlerin fiyat ve müdahale alımı için Tarım ve Orman Bakanlığı’na çevrildiği şu günlerde fiyat konusunda beklenen açıklama devletin zirvesinden geldi.

Fındık için taban fiyatlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İl Başkanları Toplantısı'nda gündeme ilişkin birçok konuda açıklamalarda bulundu. Fındık üreticilerinin dört gözle beklediği fiyat konusunu da gündemine alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:
"Türkiye Azerbaycan ve Gürcistan dünya fındık üretiminin yüzde 80'ini gerçekleştiriyor. Üç ülke olarak fındıkla ilgili işbirliği çalışmalarını başlattık. Böylece önümüzdeki dönemde fındığın dünya piyasalarında hak ettiği değeri sürekli kılmak amacıyla önemli bir adım atmış olduk. Fındık üreticilerimize müjde vermek istiyorum. Giresun kaliteli kabuklu fındık için taban fiyat 17 lira. Levant kaliteli kabuklu fındık için de taban fiyat 16,5 liradır. Buna kilogram başına yaklaşık 2 lira olan mazot, gübre desteği geldiğinde kilogram fiyatları 19 lira ile 18,5 lira arasında gelmiş bulunuyor."

Vekil Çakır Öncü Ana Haber’de açıklamıştı

Öncü TV Ana Haber Bülteni’nde AK Partili Karadeniz vekilleri olarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den geçen yılki TMO alım fiyatı + yüzde 25 enflasyon farkı (17.5 lira) talebinde bulunduklarını dile getiren Düzce Milletvekili Fahri Çakır, ayrıca TMO’nun devreye girmesi gerektiği yönünde görüş bildirdiklerini söylemişti.

Vekil Yılmaz: 17.5 lira makul 
MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, stüdyo konuğu olduğu Öncü Ana Haber bülteninde AK Partili vekillerden oluşan Fındık Çalışma Grubu'nun Bakan Pakdemirli'ye sunduğu geçen yılki TMO alım fiyatı + yüzde 25 enflasyon farkı (17.5 lira) talebini makul olarak değerlendirerek, üreticinin alın terinin ve emeğinin verilmesi gerektiğine dikkat çekmişti.

Mertol: 25 TL olması gerekiyor

Saadet Partisi Düzce İl Başkanı Birkan Mertol ise geçmiş yıllarda yaşanan kayıpların telafisi ve bu yılın rekolte ile maliyet miktarları dikkate alındığında 2019 ürünü fındık için verilmesi gereken taban fiyatın 25 TL olması gerektiği üzerinde durmuştu.  

CHP de beklentisini dile getirmişti

CHP kanadından da açıklama gecikmedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, yeni sezonda fiyat beklentisine değindiği açıklamasında, "Fındığın fiyatı en az 20 lira olmalıdır ki üretici zarar etmesin, üretici hiç değilse alın terinin karşılığını bir nebze alabilsin ama yine fındık kurtları devreye girer ve benim ihtiyacı olan üreticim elinden fındığını çıkarır, ondan sonra da başlarlar farklı şeyleri devreye koymaya. Benim elimden fındık çıktıktan sonra ürünün fiyatı artsa ne olacak. O yüzden mutlaka yetkili makamlar üreticiye olan sorumluluklarını yerini getirmeliler." demişti.

Öztürk ’18 TL’nin altına düşmesin’ çağrısı yapmıştı

Yine Öncü Haber’e özel açıklamalarda bulunan Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk de hükümetin 18 liradan aşağı bir fiyat belirlememesini istediklerini dile getirmişti. Öztürk, “2018 yılına göre maliyetlerimiz yüzde 60-70 civarında arttı. Kullanılan ilaçlar, gübre ve işçilik gibi nedenlerden dolayı. Hükümetten bu maliyet artışını göz önünde bulundurarak 18 liradan aşağı bir fiyat belirlememesini istiyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.

Hem fiyat güldürdü hem de zamanlama

Tüm bu açıklamalar ışığında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üreticileri ve ilgili kesimleri mutlu edecek bir fiyat açıklamasını bizzat yaparken, taban fiyat müjdesinin önceki yılların aksine üretici bahçeye girmeden gelmesi de memnuniyetle karşılandı.

Haber: C.ÜSTÜNER