Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından kameralar karşısına geçmiş ve kalite kabuklu fındıkta taban fiyatlarını, Giresun kalite kabuklu fındık için 22,5 lira, levand kalite kabuklu fındık için ise 22 lira olarak açıklamıştı. Geçen sene de 17 lira açıklanan fındık serbest piyasada 12 liraya kadar düşmüştü. Öncü Haber ekibi fındığın en önemli geçim kaynağı olduğu Düzce’de sokağa inerek üreticilere fındık fiyatları hakkındaki görüşlerini sordu. Ürünlerini borçlarını ve yevmiyeleri ödemek için ve TMO’nun ödemeleri geç yapmasından dolayı tüccara satmak zorunda kalan üreticiler, açıklanan fiyata uymayan tüccarlardan yakındı. Yetkililere çağrı yaptı.

‘BU SENEKİ FİYAT GEÇEN GEÇEN SENEDEN ÇOK DAHA İYİ’

Çilimli’li fındık üretici Hüseyin Bıçak, açıklanan fiyatı gayet iyi bulduğunu söyleyerek, “Zaten fındık mısırdan da iyi, buğdaydan da daha iyi. Şimdi biz fındıkçıyız. Bizim köylerimizde fındıktan başka bir şey olmuyor. Buğday eksen olmaz, mısır eksen olmaz. Batı Karadeniz olarak zaten herkes genelde fındık ekiyor. Bu seneki fiyat geçen seneki fiyattan çok daha iyi. Allah bereket versin. Benim fındığım geçen sene 53 randıman geldi 17 liradan temiz para aldım. Memnun olmayan olmazsa olmasın.” dedi. Yerli işçi için 100 lira yevmiyenin de normal olduğunu savunan Ateş, “Ben yevmiye vermiyorum gerçi çoluk çocuğumla topluyorum. Adam demiş ya alıcıyla satıcı bilir. Adam çalıştıranla amele bilir.” diyerek fındığını TMO’ya satacağını ifade etti.

‘FİYAT TMO’YA KALMIYOR TÜCCARIN ELİNDE OYNUYOR’

Fındık taban fiyatının güzel olduğunu fakat emekçilerin muhtaç olduğunu öne süren üretici Cengiz Ünsal, “TMO’ya kalmıyor tüccarın elinde oynuyor genelde bu fiyat. Artık o nasıl olur nasıl gider durum kendini gösterir zamanla. Tüccarın elinde olduğu için düşük olur. Şimdi okullar başlayacak, kış geliyor, yevmiyeci ücreti derken bu tüccarın elinde dönüyor. 22,5’dan aşağı da düşer belki de. 98’leri hesapladığın zaman dolar hesabından güzel fiyattı.  İnşallah hayırlı olur. Tüccarın elinde 15’e kadar düşüyor. Belki daha da aşağı düşecek.” Diyerek umutsuzluğunu dile getirdi. 100 liranın yevmiye için az olduğunu söyleyen Ünsal, “O sıcakta onu toplamak da kolay değil. O sıcakta sabah 8’den akşam 6’ya kadar en az 150 lira olmalıydı.” sözleriyle yevmiyenin yetersizliğini belirtti. Fındığının ancak bir kısmını TMO’ya verebilen Ünsal, “O zamana kadar ihtiyacımız olduğu için yevmiyeci de bu işin içinde tüccara mecbur kaptırıyorsun fındığı. Mecbur kalıyorsun. 22,5’dan da aşağıya düşüyor bu sefer.” diyerek tüccarlardan yakındı.

‘FINDIK FİYATINDAN DA YEVMİYEDEN DE MEMNUNUM’

Düzceli üretici Fahrettin Aydın ise fındık fiyatlarını uygun bulduğunu söyledi.  Fiyatın 20 lirayı düşmediği sürece her zaman iyi olduğunu savunan Aydın, “Ama şu var ki fındık devlet tarafından alınmalı. Milleti soydurmamak gerekir. Bu hususta çok dikkat etmek lazım. Ama çok memnunun yalan yok. Geçen sene 22 liradan fındık sattım. Randıman 55 geldi. Şu an da iyi.” dedi. Aydın, “Ben 25 senedir Aziziye’den yerli işçi alıyorum. Servis tutuyorum onlara tabi motoru filan kaldırdılar ya. Ben yevmiye fiyatlarından memnunum. Yevmiye 100 lira olursa bana maliyeti servisle 120 lirayı bulur.  Niye memnunum çünkü bir ton fındık satsam işçinden çıkarım. Onun için iyi.” Sözleriyle de yevmiye fiyatlarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.  Fındığını genel olarak TMO’ya verdiğini söyleyen üretici, “TMO fındık parasını çabuk vermediğinden sıkışırsam tüccara da veriyorum. Geçen sene yine çabuk verdi. Bazen çok bekletiyor.” İfadelerini kullandı.

‘EN AZ 27 LİRA OLMALIYDI’

Şu anda serbest piyasada fındığın 25-26 lira olduğunu ama bunun bile üreticinin masrafını karşılamadığını düşünen Abdullah Ateş, “26 lira bile karşılamadığına göre 22,5 lira çok büyük bir para değil yani. İnsanların ekmeği 180 grama indi 1,5 lira. Tost gibi. Bunun karşılığında fındığa verilen çok bir para değil. Yüzde 50 randıman fındığın en azından 27 lira olması gerekirdi. Zaten beklenti de öyleydi. Çünkü piyasa öyleydi. Piyasanın altında verdi. Bazı kesimler memnunuz diye sosyal medyadan paylaşım yapıyorlar. Neyinden memnunlar biz de merak ediyoruz.” dedi. Düzce’de 100 liraya yevmiyeci çalıştırmanın imkansız olduğunu savunan Ateş, “Geçen sene 100 liraya çalıştırdık zaten. En az 120 lira para alacaklar şimdi. E bunun patozunun, gübresinin, ilacının nereye geleceğini kimse bilmiyor. Hesap bile yapamıyorsunuz. 22,5 lirayla ne olur yaa? Tüccar almaz o fiyatı Toprak Mahsulleri Ofisi için veri o bile almıyor o fiyattan. Bundan iki sen önce de ta kasım ayında açıkladı. Millet aten hep borçluydu. tüccara verdi düşük fiyattan fındığını. Şimdi erken açıkladı biz de bir şey verecek sandık. Tüccar yine 17-18 liradan yukarı vermez. Mümkün değil yani.” Sözleriyle tüccarın fırsatçılığını eleştirdi.  Fındığını tüccara sattığını söyleyen Ateş, “Peşin parayı eline sayıyor. Millet zaten borç ile toplatıyor. Hemen vereyim borçtan kurtulayım diye tüccara veriyorsun borcunu kapatıyorsun” sözleriyle yakındı.

‘YEVMİYENİN ARTMASI UYGUNSUZ OLDU’

Üretici Esma Başaran fındık fiyatlarından memnun olduğunu dile getirirken,  “Beklemiyorduk iyi oldu. Daha düşük bekliyorduk. Yevmiye fiyatlarının artması uygunsuz oldu. Zaten bu sene fındık yok. Bir de 100 lira verdiğini düşün. Olmuyor işte. Fındığı TMO’ya vermiyoruz tüccara veriyoruz” ifadeleriyle yevmiye fiyatlarından şikayet etti.