Düzce’de önemli bir değere sahip olan fındık konusuna ilişkin Düzce İli Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu toplantısı Akçakoca’da yapıldı.
Toplantıya Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Şahin Başaran, Gümüşova Ziraat Odası Başkanı Nafil Tavlı, Cumayeri Ziraat Odası Başkanı İhsan Keleş, Kaynaşlı Ziraat Odası Başkanı Fahrettin Şahin, Yığılca Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Yılgın, Gölyaka Ziraat Odası Başkanı Bayram Bülbül ve Çilimli Ziraat Odası Başkanı Ali Öztaş katıldı.

Fındık için trafiği tehlikeye düşürmeyin çağrısı
Toplantıda fındık konusunda il genelinde yapılması gereken konular ele alınırken neler yapılması gerektiği de masaya yatırıldı. Toplantı boyunca fındık toplamaya erken başlanılmamasına özellikle dikkat çekilirken fındık toplamak için kullanılan patoz ücretlerinin 170 lira olarak ödenmesine karar verildi. Patoz ile ilgili tecrübesiz ve bilgisiz kişilerin çalıştırılmaması, iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli tedbirlerin alınması, patoz sırasında fındık çekim işinin yol kenarlarında ve yol üzerinde yapılmaması, trafiğin riske atılmaması ve tehlikeye düşürülmemesi gibi durumlara işaret edildi.



Çocuk işçi çalıştırılmayacak,
Fındık hasadında çalışan işçilerle ilgili de önemli kararların alındığı toplantıda, 12 işçiden az işçi çalıştıran işverenin “çavuş parası” adı altında herhangi bir ücret ödememesi yönünde karar alındı. Mevsimlik tarım işçisi adı altında çalışan şahıslardan 16 yaşından küçük olanlar ve 65 yaş üstü emekçileri ve çalışma izni olmayan yabancı işçilerin fındık hasadının icra edildiği bahçelere çalışmak amacıyla getirilmemesine de dikkat çekildi. Ayrıca küçük yaşta çalışmak için gelen çocukların eğitim, öğrenim ve adaptasyonu için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile de irtibata geçilmesi yönünde kararlar alındı.

Fındık fiyatı ve rekolte hemen açıklansın çağrısı
Son yıllarda fındık üzerinde önemli oranda olumsuz etkisi olan ve zarara neden olan külleme ve Amerikan beyaz kelebeği gibi hastalık ve zararlılar ile verilen mücadelenin ortak çalışma içerisinde olması gerektiği yönünde karar alındı. Ayrıca fındık toplama dönemi sonrasında üreticilerin serbest piyasanın olumsuz etkilerinden korunması amacıyla, lisanslı depoculuk yönetmeliğinin bir an önce üreticilerin ilgisini ve talebini sergileyecek şekilde revize edilerek devreye sokulması gerektiği de vurgulandı. Son olarak da fındık üreticisi için en önemli konu olan hasat öncesi dönemde fındık fiyatının hala belli olmaması bir sorun olarak öne sürüldü.


Haber: M.AYDIN