Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2016 yılı fındık rekoltesi tahminini 468 bin ton olarak açıkladı. Yeni sezon için yapılan rekolte tahmini Türkiye yıllık üretim ortalaması olan 550 bin tonun da altında kaldı. Geçen yılın rekoltesi ise 646 bin ton olarak gerçekleşmişti.  Düşük rekolte bir taraftan mutsuz ederken bir yandan da üreticiyi sevindirecek. Fındığın piyasaya en çok girdiği temmuz-ağustos döneminin ardından fındık fiyatlarının yıl sonuna doğru 15 lirayı görebileceği tahmin ediliyor.

İklim koşulları

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, don olayı, aşırı yağış ve sıcaklığın fındığı etkileyerek yoğun dökülmelere neden olduğunu kaydetti. Bayraktar, “Sakarya, Düzce gibi batı illerinde çok az bir miktar artış görülse de afetin ağır yaşandığı Doğu Karadeniz'deki illerimizde yüzde 50'lere ulaşan büyük kayıplar oluştu. En büyük düşüş, en büyük fındık üretici ilimiz Ordu'da görülmektedir. Bu ilimizi Giresun izlemektedir. Rekolte tahminlerini gerçekçi buluyoruz” diye konuştu.

'Fiyatlar yükselecek'

Dün itibariyle Giresun'da fındık kilo fiyatının 9 lira, batı bölgesinde ise 8.5 lira olarak üreticiden çıktığını belirten Fiskobirlik Başkanı Lütfi Bayraktar, yıl sonuna kadar 15 liranın üstünün görülebileceğini vurguladı. Bayraktar, “İnsanları beklentiye sokmamak lazım ancak 10'lu rakamların üzerine çıkacağını, 15 lirayı göreceğini düşünüyoruz” dedi.

HABER;S.KAŞKIR