Günümüzde olmazsa olmaz haline gelen ve her geçen gün daha fazla rağbet gören 2. el araçların satıldığı Düzce Galericiler Sitesi’nde, esnafla buluşan haber ekibimiz piyasanın nabzını tuttu.

Alım ve satımdaki son durumu değerlendiren site esnafı, durgunluğun sebeplerini ve çözüm yollarını dile getirdi.

“Baya bir sıkıntı yaşandı”
Bir süredir satışların durgun olduğunu dile getiren Murat Türkoğlu, son zamanlarda bir hareketlilik başladığını belirterek şunları söyledi:

“Son iki haftadır ufak bir kıpırdama ile hareketle var ama öncesinde baya bir sıkıntı yaşadık. ÖTV’lerde yapılan indirimlerden sonra 2. el satımlarında düşüşler oldu. Bir araçta 5 bin ile 10 bin lira arasında fiyat düşüşleri yaşandı. Şu an yine fiyatlarda ve piyasada bir kıpırdama var. İşlerimiz çok şükür açılmaya başladı ama en büyük sıkıntımız faiz oranları. Faiz oranları düşük olursa biz araç alan müşterilere de yardımcı olacağız, araçları da satmaya başlayacağız.”



“Faizlerin düşmesi lazım”
Piyasanın son zamanlardaki durumunu “diplerde” diyerek tanımlayan Ahmet Gedik, durumu şu ifadelerle açıkladı:

“Faiz oranları yüksek, alım gücü düşük. Sıkıntı bundan kaynaklanıyor. Halkın genel sıkıntısı bu. Çözüm için faizlerin düşmesi lazım. Araç sektöründe faizler çok önemli. Şu anda faiz oranları ve araç kredileri çok yüksek. O yüzden satışlar durgun. Herkesin alım imkânı yok. Anca ucuz arabalar satılıyor.”



“Sıfır araçların ÖTV’si sıfırlanınca”

Sıfır araçlardaki ÖTV indirimini işaret eden bir diğer Galericiler Sitesi Esnafı Mehmet Çiftçi, şu ifadeler, kullandı:

“Piyasalar çok durgun ve zararına satışlar var. İstediğimiz gibi satış yapamıyoruz. Sıfır araçların ÖTV’si sıfırlanınca, 2. el otomobillerin fiyatları da çok etkilendi. Seçimden sonra KDV yeniden yerine oturursa, bizim araba satışları da artabilir. Faiz oranlarının yükselmesi de satışları oldukça etkiledi.”

“Suni bir çıkış vardı”
Şu anki piyasayı normale dönüş olarak nitelendiren Şahin Aras ise sözlerini şöyle sürdürdü:

“Genel bir düşüş var ancak, gerçek bir piyasaya geçtik. Geçmişte yaşanmış suni bir çıkış vardı. Kredilere bağlı olarak, çok hızlı bir lüks yaşıyorduk. Şu anda kredilerin düşmesinden dolayı işlerin eksikliğini yaşıyoruz.



"Elhamdülillah bunu da atlatacağız”
Piyasada yaşanan sıkıntıların Türkiye kaynaklı olmadığını vurgulayan Mustafa Çiftçi, bu sorunlarında atlatılacağını belirterek şunları dile getirdi:

“Bu Türkiye kaynaklı bir sıkıntı değil. Dışarıdan baskılar nedeniyle bu sıkıntılar yaşanıyor. Elhamdülillah bunu da atlatacağız. Ancak düzelecek, her ne kadar Amerika baskı uygulasa da, bu kendi sonlarının yaklaştığını gösteriyor.



“İnsanların gözü yüksekte”

Vatandaşların, alım gücünden fazla araçları istemesinden kaynaklı bir durgunluk yaşandığını dile getiren Cemal Tanrıverdi ise şunları söyledi

“Faizler yüksek olduğu için kimse kredi çekemiyor. Herkes düşük bütçeli arabalara döndü. İnsanların cebinde 20 bin lirası var. Gözü yüksekte, 60-70 bin liralık arabaya bakıyor. Kredi çekip ödeyemeyince de patlıyor. Arabalar yine yerinde yatıyor.”

Haber: İ.AYDOĞDU

Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ