Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi(İİBF) Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Saniye Dedeoğlu, Kadın Emeği ve İstihdam Girişimi Platformu (KEİG) tarafından geçen yıl `Türkiye`de Kadın Emeği ve İstihdamı` konulu bir rapor hazırlandığını bildirdi.

Rapora göre, öncelikle kadın istihdam rakamlarının Türkiye`de çok düşük olduğunu ifade eden Dedeoğlu, `Kadın istihdam oranı 1989 yılında yüzde 32 iken, bu oran 2008 yılında yüzde 21`e düşüyor. Kadınların iş gücü piyasasına katılım oranlarındaki düşüş belli sebeplerle açıklanırken, bunlardan en önemlisi kırdan kente göç olarak gösteriliyor. Kırsalda ücretsiz aile işçisi olarak tarımda çalışan kadın, kente göç edince ev kadını haline geliyor ve resmi istatistiklerde çalışmayan kadın olarak yer alıyor` diye konuştu.

Dedeoğlu, Türkiye`de kadın istihdamı tablosuna bakıldığında ortaya çıkan sonucu şu sözlerle anlattı:

`Genel iş gücü katılım oranlarında bir düşüş var. Kadınların tarımsal üretimden kopuşu söz konusu. Kırsal alanda bir kopuş varken, kentsel alanda ise yeterince istihdam yaratılmıyor. Toplam kadın nüfusun yüzde 50`ye yakını istatistiklere ev kadını olarak geçiyor ya da kentsel alanlarda yaratılan marjinal ve kayıt dışı işlerde çalışıyorlar. Kadınların kayıt dışı çalışma oranları ise yüzde 58 gibi çok yüksek bir oranda. Aynı oran erkeklerde yüzde 38 düzeyinde.