Fiskobirlik tarafından yapılan duyuruda üreticilere kaliteli fındık için şu önerilerde bulunuldu."Bir yıllık emeğinizin karşılığını almak üzere olduğunuz bu günlerde ülkemizin geleneksel ihraç ürünleri arasında yer alan fındığınızı pazara daha kaliteli ulaştırabilmeniz, dolayısıyla ihracatının sürdürülebilir olması için şu hususlara dikkat etmelisiniz;
1- Fındık bahçenizdeki bakım işlemlerini önerilen şekilde ve zamanında yapınız.(gübreleme, zirai mücadele, budama, bahçe altı temizliği v.b.)
2- Fındık toplama zamanından en az 5-10 gün önce fındık bahçenizdeki yabancı otları temizleyiniz.
3- Bahçenizde bulunan ve farklı zamanlarda olgunlaşan, farklı çeşitleri olgunlaşma sırasına göre ayrı ayrı toplayını
4- Fındığınızı, olgunlaşıp kendiliğinden yere dökülmeye başladığında toplayınız.
5- Dalları silkelediğinde yere dökülen fındıkları yerde bekletmeden, mümkünse yere serilen örtüler üzerine silkeleyerek toplayınız.
6- Bahçenizi bir defa değil en az iki sefer silkeleyerek toplayınız ki hem tüm fındıklar olgunlaşsın hem de erken olgunlaşıp yere düşen fındıklar yerde bekleyip bozulmasın.
7- Topladığın fındıkları mümkünse hemen değilse, jüt çuvallara koyarak, aynı gün harmana getir, kesinlikle naylon çuvallara koyup sıkışık bir vaziyette bekletme, çünkü bunun sonucunda fındıkta kızışma dolayısıyla, küflenme ve çürüme başlar.
8- Harmana getirdiğin kavsaklı fındıkları, büyük yığınlar ve kalın tabaka oluşturacak şekilde yığıp bekletme.
9- Topladığın kavsaklı fındıkları; mümkün olduğunca toprakla temas ettirmeden ve yağmurda ıslatmadan kurut. Çünkü yağmurdan ıslanan çotanaklarda kızışma, dane kabuğu renginde kararma ve hatta küflenip çürümeler olabilir.
10- Fındığınızı yağmurdan korumak için üzerine örttüğünüz naylonu direkt fındığın üzerine değil, çardak şeklinde ört ki böylece havalanma sağlansın ve fındıklarda kızışma ve çürüme olmasın.
11- Kavsaklı fındıkları beton harmanlara en fazla 10-15 cm kalınlığında serip güneşte 2-3 gün kuruttuktan sonra patoza ver. Yapabilirsen fındığını yerden 1m yüksekliğe gerdiğin ağlar üzerine sererek kurut. Çünkü böylece kuruma süresi yarı yarıya azalacaktır.
12- Fındığı verdiğin patoz; fındıklarını kavsağından tam olarak ayırırken, kabuğuna zarar vermemesine dikkat etmelisin.
13- Kavsağından ayrılmış dane fındıklarını çuvallamadan; hafif meyilli ve temiz beton harmana serdiğin naylon olmayan jüt veya bez tenteler üzerine en fazla 5 cm kalınlığında sererek ve 2-3 saat ara ile tırmıkla karıştırarak kurut.
14- Beton harmanda jüt veya bez tente üzerine sererek kurumaya bıraktığınız fındıklarınızı; yağmurdan korumak için üzerine örteceğiniz naylon örtüyü kavsaklı fındıkta olduğu gibi direkt fındığın üzerine değil, en az 30–40 cm yükseklikte çardak yaparak, fındıkların havalanmasını önlemeyecek şekilde örtmelisiniz.
15- Tam olarak kuruttuğunuz kabuklu dane fındıklarınızın içindeki patozun kırdığı iç fındıklarla, diğer yabancı maddeleri seçiniz. Çünkü bu maddelerin dayanıklılık süreleri az olduğu için küflenerek fındığımızın bozulmasına neden olurlar.
16- Kuruyan fındıkları iyice soğuduktan sonra, sabah veya akşam serinliğine jüt çuvallara koyarak harmanlama işini tamamla. Unutma ki naylon çuvallardaki fındıklar kızışma yapıp, bunun sonucunda küflenecektir.
17- Kuruyan kabuklu fındıklarınızı hemen pazara götürmeyecekseniz; kuru ve havalanabilen bir depoda muhafaza ediniz.
18- Şayet elinizde bir önceki yıldan kalmış fındık varsa, bunu kesinlikle yeni ürün ile karıştırmadan pazarlayınız. Fındığınıza göstereceğiniz ilgi ve özenin gelirinizi bir kat daha artıracağınızı unutmayınız. Tüm üreticilere hayırlı ve bol kazançlı bir hasat dönemi diler"

 

Haber: C. ÜSTÜNER