12 Ekim 2016 tarihinde 3.0974 TL ile tüm zamanların rekoruna ulaşan doların ateşi dinmiyor. Bugün itibariyle serbest piyasada 3,4449 liradan alınan dolar 3,4496 liraya satılıyor. Ekonomi uzmanları, bu süreçte Başbakan Binali Yıldırım tarafından yapılan Cumhurbaşkanlığı Sistemi açıklamaları ve ABD Seçimleri gibi etkenlerin kur ve faizin yönünü yukarı taşıdığına dikkat çekiyor. Bu gelişmeleri yakından takip eden Türkiye piyasasında ise liranın gerginliği sürüyor.

"1. neden: Dünya konjonktürü, 2. neden: Fırsatçıların getirdiği süreç"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, doların ateşinin neden yükseldiğine dair yaptığı açıklamada, "Bir dünya konjonktüründen kaynaklanan nedenler, iki ülkemizde fırsatçılık yapanların getirdiği bir süreç var. Yeni tedbirler ve yeni değerlendirmeler yapmak durumundayız." dedi.

"Şirketlerde işten çıkarma gibi küçülme meydana gelebilir"
CNN Ekonomi Haber Müdürü Ebru Baki ise CNN Ana Haber'de dolardaki artışın hayatımızı nasıl etkileyeceğini şöyle anlattı: “Dolar dünyada güçleniyor. Doların artması demek şirketlerin maliyetlerin artması demek. Şirketlerin karlılığını etkileyen bir durum. Banka dışı sektörde 211 milyar dolarlık bir açık pozisyon var. Dolayısıyla bunun getirdiği bir yük var. Cari açığın finansmanı önemli. Karlılık düşüp maliyetler arttığı zaman şirketlerde işten çıkarma gibi küçülme meydana gelebilir. Bunun korunması için adımlar atılması lazım. mesele ev kiralıyorsun, dolar yükseliyor. Benim param çok değer kaybederse seneye bana yüzde 25 zam yapar mısın diyen ev sahipleri ile karşılaşabilirsin. İşte budur etkisi. Her şey pahalı gelmeye başladı. Çünkü senin paran eridiği için her şey pahalı gelmeye başlar, alım gücü azalır. Turizm gelirlerindeki sıkıntı zaten malum. Portföy girişi önemli. Doğrudan yatırımlar yarı yarıya azaldı. Acil yatırımları artması ve portföy girişini yeniden sağlayacak adımların atılması ama her şeyden önce güvenin tazelenmesi lazım.”