İstanbul ve Ankara arasında hayata geçirilecek olan hızlı tren çalışmasının güzergâhı ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Güzergâhın Düzce’den geçmesi için yoğun çaba sarf edilirken, bunun gerekliliği ve faydalarını görüşmek üzere paydaşlar bir araya geldi

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya TSO Başkanı Tuncay Şahin, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay ve Düzce Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Dekanı Prof. Dr. Ayhan Şamandar katılım sağladı.
 
“Proje anlamında geri kalan bir iliz”
Basın mensuplarının Gazeteciler Gününü kutlayarak açılış konuşmasına geçen TSO Başkanı Tuncay Şahin, proje gerçekleştirme konusunda özeleştiri yaptı. Gerçekleştirilen projeler ile hız kazandıklarına değinen Şahin, “Biz proje anlamında geri kalan bir iliz. Bunu inkâr etmeye gerek yok. Şimdi biraz hızlandık. Artık Dünya’nın hiçbir yerinde projesiz para almak yok. Rektör Hanım’ın sayesine, Sanayi Üniversite İşbirliği Platformu ile üniversiteyi sanayiye indirdik. Güzel bir oluşum oldu. Başka projelerimiz de var” ifadelerini kullandı.
 
“Bu imajın artık ortadan kalkması lazım”
Bu gibi çalışmaların şehir genelinde sahiplenilmesi gerektiğini ve lobicilik ile desteklenebileceğini belirten Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, hızlı trenin Düzce’den geçmesinin gerekliliğini açıkladı. Bunun için yoğun çaba sarf ettiklerini söyleyen Çakar şu şekilde konuştu:
“Bir hayalle başladık. Ayhan Hocamla ilk oturduğumuzda ve bu konuları konuştuğumuzda, İstanbul ve Ankara’nın hızlı tren ile bir şekilde birbirine bağlanacağını konuşmuştuk. Düzce’yi bilenler, gelip geçilen bir yer olarak bilirler. Bu imajın artık ortadan kalkması ve Düzce’nin artık hak ettiği potansiyelin ortaya çıkarılması gerekiyor. Bunun için de ulaşılabilirlik ve erişilebilirlik çok önemli.
Bu coğrafyadaki ulaşım ağları içerisinde, bu kadar hızlı erişime sahip olacak olan, 33 Bin öğrencisinin % 94’ünün şehir dışından geldiği ve bu sayının 45 Bine ulaşacağı bir atmosferde sadece üniversiteye erişim bile, hızlı trenin buradan geçmesinin gerekliliğini ortaya koyuyor.  Bir Düzceli sorumluluğu ile olsun diye çok uğraşıyoruz. Tabi olmayabilir ama biz tarihe bir not düşmek adına çalışıyoruz. Yıllar sonra İstanbul ve Ankara arasındaki bu bağlantı yapılmış ve Düzce’den geçmemiş olursa, dönüp cevap vermemiz gereken sorular olacak.”
“Ülke ekonomisine çok büyük bir katkı sağlayacağı için istiyoruz”
Hızlı trenin Düzce’den geçmesinin gerekliliğinin uzun zamandır görüşüldüğünü belirten Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, ülke ekonomisine katkı sağlayacağı için bunu istediklerine dikkat çekti. Ay, “Artık bir çözüme kavuşturmak, sesimizi Ankara’ya, Cumhurbaşkanımıza da duyurmak ve faaliyete geçirmek için gayret ediyoruz. Biz bugün görev başında bulunan kişiler olarak, ileride çocuklarımıza ve torunlarımıza, hızlı tren için ne yaptığımızı anlatabilmek için buradayız. Biz petrol üreten bir ülke değiliz. Ankara ve İstanbul arasında gerçekleştirilecek bu bağlantı ile insan yoğunluğu olan iki ilin bu güzergâh üzerinden ulaşım sağlanacak olması çok önemlidir. Hızlı trenin Düzce’den geçmesi, ülke ekonomisine çok büyük bir katkı sağlayacağı için bunu gerçekleştirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
 
Açıklamaların ardından konu ile ilgili sunum gerçekleştiren İnşaat Mühendisliği Bölüm Dekanı Prof. Dr. Ayhan Şamandar Hızlı trenin Düzce’den geçmesinin önemini ve faydalarını anlatan bir sunum gerçekleştirdi.