Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’nın Düzce’deki ihracat rakamlarının ve potansiyelinin yükseltilmesi amacıyla gerçekleştirdiği “Yerli Malı İhraç Malı Projesi”nin anket çalışma sonuçları düzenlenen toplantıyla kamuoyuna açıklandı.
Toplantıya Düzce TSO Meclis Başkanı Nusret Özsoy, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Bahri Bakan, Meclis Üyesi Hayati Eğilmez, Düzce’de ihracat yapan bazı firma temsilcileri ile kamu kurum temsilcileri katıldı.
Düzce Ticaret ve Sanayi Odası tarafından “Yerli Malı İhraç Malı” Projesi adı altında Doğu Marmara ABIGEM A.Ş. Başkanlığından 150 firma ile yüz yüze Dış Ticaret üzerine anket çalışması yapıldı.
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ankette Düzce’deki İhracat Potansiyelinin arttırmak, İthalatı yüksek olan ürünlerde yerli hammadde ve ara malı üretiminin sağlanmak, İlin Dış Ticaret sorunlarının öğrenilmesi, çözüm yöntemlerinin belirlenmesi ve sonucunda Düzce Dış Ticaret Eylem Planı’nı oluşturmak amaçlandı.
Düzceli Firmalar Tam Rekabetçi Değil
Dış Ticaret Anket verileri, Düzce’de firmaların büyük bir kısmının uluslararası pazarda TAM REKABETÇİ konumunda olmadığını ortaya koydu. Düzce’deki  firmaların Dış Pazarlara açılabilmesi, Dış pazarlarda öncelikle etkin rekabeti sağlaması ve devamında Pazar hakimiyeti oluşturabilmesi için öncelikle ‘‘ Dış Ticaret Altyapısı ’’ nın oluşturulması gerektiği vurgulandı.
İkinci Sorun Nitelikli Eleman
Anket çalışmasında Düzce’de görülen İkinci bir sorun ise Dış Ticaret alanında Düzce ilinde Nitelikli Eleman ihtiyacı olduğu kaydedildi. Bu sorun nedeniyle birçok firmanın Dış Ticaret bölümünü İstanbul’dan yönettiği belirtilirken Düzce’de oturan kişiler için Nitelikli Dış Ticaret eğitimleri açılması, talep edilen personelin yetiştirilmesi gerektiği bildirildi.
Gümrük Müdürlüğü Kurulmalı
Anket çalışmasına katılan firmalara göre Düzce’de Gümrük Müdürlüğünün Olmaması şehrin bir dış ticaret şehri olmadığı imajını verdiği belirtilirken Düzce’de  dış ticaret potansiyeli arttığı sürece kaldırılan Gümrük Müdürlüğü tekrardan kurulması gerektiği vurgulandı.
Düzce’deki Lojistik Sorununa da değinen firma yetkilileri, Düzce’ye mutlak suretle OSB içine kadar demiryolu hattı ve yükleme istasyonu yapılarak, 35 km ötedeki Akçakoca’ya uluslararası konteyner ve dökme yük limanı gerekliliği üzerinde durdu.
OSB’lerdeki Alt Yapı Eksiklikleri Giderilmeli
Anket çalışmasında ayrıca, Firmaların büyüyebilmesi ve kapasitelerini arttırması için Üçüncü Organize Sanayi Bölgesi ihtiyaç duyulduğu kaydedilirken Yurt dışından gelen talepler karşılanamadığı sürece birçok iş kayıpları ortaya çıktığı ve OSB ‘erdeki altyapı eksiklikleri giderilmesi gerektiği belirtildi.
Tamamlanan anket çalışması sonucunda Düzce’de Dış Ticaret Yol Haritası belirlenerek Dış Ticaret Eylem Planı Hazırlanmasına ,Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Tarafından Daimi ‘Aktif Dış Ticaret Bilgi Masası’ kurulmasına,Düzce’ nin ihtiyacı olan Nitelikli Dış Ticaret Personeli eğitimleri için Düzce Ticaret ve Sanayi Odası tarafından İş Kur ile sözleşmeli ve garantili iş imkanı sağlanmasına karar verildi.

 Haber; S. KAŞKIR