Düzce Sanayici ve İşadamları Derneği (DÜSİAD) tarafından 'Dünya Ekonomisindeki Değişimler ve Türkiye'ye Yansımaları,' konulu konferans düzenlendi. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) eski Başkanı ve Cumhurbaşkanı Ekonomi Danışmanı Ahmet Ertürk’ün konuşmacı olarak katıldığı konferansta açılış konuşması yapan DÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Çakır, Türkiye’de bugüne kadar hep darbe sonrasında anayasa yapıldığına dikkat çekerek yeni anayasadan beklentilerini sıraladı.

“Artık Türkiye’ye bu elbise dar geliyor”

Artık mevcut anayasa elbisesinin Türkiye'ye dar geldiğini ifade eden Başkan Çakır, “Üniter devlet yapısından taviz vermeden, resmi dili Türkçe olan, devlet tarafından diğer dilleri de öğrenme imkanı vatandaşına sunulan, anadilde öğrenme imkanı sağlanan, bayrak noktasında bir tartışmaya girilmeden, asker, sivil ilişkileri düzenlenerek, vatandaşın hakları anayasada açıkça yazılarak güvence altına alındığı, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın özerk bir yapıya kavuştuğu, parti kapatmaların zorlaştığı, dini özgürlüklerin önünün açıldığı, seçimlerde yurt dışındaki temsilciliklere sandık konulduğu, vatandaşlığın etnik temellere dayanmaksızın tanımlandığı, 'Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı'nın getirildiği, Genelkurmay Başkanlığı'nın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlandığı, askeri mahkemelerin kaldırılıp sivil mahkemelerin güçlendirildiği, profesyonel askerin çoğaltıldığı, cumhurbaşkanının halk tarafından seçildiği, hak ve özgürlüklerin esas alındığı sivil bir anayasa istiyoruz. Yeni sivil anayasa, partilerin millete borcudur. Halk bunu takip edecektir.” dedi.

Düzce sanayicisinin sıkıntılarına da değinen Çakır, İSKİ’den dolayı OSB içerisinde bulunan yatırımcıların önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirtti.

İlaç ihtisas sanayisi oluşturabiliriz

Çakır, “Yeni sanayiyi tartışalım ama taşın altına elini koyan, Düzce’de yatırımı olan firmaların büyümesinin önündeki engelleri kaldırmazsak Düzce’nin sanayileştiğini nasıl anlatırız bilemiyorum. Düzce’nin önceliklerini belirleyelim. Gümrük meselesi, otoyol bağlantısı, tarım, OSB alanlarının belirlenmesi, turizm. 1. bölgede olmamız dikkate alınarak yüksek teknoloji üreten yatırımları Düzce’de çoğaltmalıyız. İlaç ihtisas sanayisi oluşturabiliriz. Yeni teşvikte sektörel teşvikler olacağından istihdam kümelenmemizi sağladığımız iki ana sektörü belirleyip bu konuda Ankara’nın kapısını çalmamız lazım.”dedi.

Ertürk'ten kriz değerlendirmeleri

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) eski Başkanı ve Cumhurbaşkanı Ekonomi Danışmanı Ahmet Ertürk, ekonomik krizler ve Türkiye'nin ekonomik durumu hakkında iş adamlarına bilgi verdi.



Ertürk, "1994 yılında yaşanan kriz, ciddi krizlerden birisiydi. 1980'li yıllarda başlayan ve sonucunun 1994 yılında görüldüğü bir kriz oldu. Hemen ardından 1998 yılında Rusya'da başlayan krizin dalgasını yaşadık. 2001 yılında ise Türkiye en büyük ekonomik krizi yaşadı. Türkiye'nin Gayri Safi Milli Hasılası 4'te 1 oranında azaldı. Krizler ekonomik dengesizliklerden çıktı. Son olarak, Avrupa'da başlayan krizlere takıldık. Avrupa'da 2007 yılında başlayan kriz söylentileri 2009 yılına kadar uzadı ve beraberinde krizi getirdi." diye konuştu.

Haber: S.KAŞKIR