Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin de iştirak ettiği toplantıda Düzce'nin en önemli gelir kaynaklarından biri olan Fındık ihracatına dikkat çekildi ve 2015-2016 Fındık Sezon açılışı dolayısıyla da ihracata kattığı değere vurgu yapıldı.


Toplantıda Ağustos ayı ihracat rakamlarının açıklanmasının ardından Düzce'nin ihracatına desteklerinden dolayı Düzce Valisi Ali Fidan, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş ve Düzce Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu’na ve Düzce'de ihracat rakamlarını üst seviyelere taşıyan şirketlere ödül takdim edildi.



Toplantının ardından Akçakoca Merkez Camisi önünde düzenlenen törene geçidi. 2015 yılının ilk fındık ihracatı için fındıklar TIR’lara yüklendi.

2015 yılı ilk fındık mahsulü TIR’lara yüklenmeden önce konuşma yapan TİM Başkanı Büyükekşi, Akçakoca’nın fındık konusunda önde gelen yörelerden biri olduğunu kaydetti. Fındık sektörü ihracatta da 2023 hedeflerinin üzerinde bir performans izlediğini kaydeden Büyükekşi, devletin uyguladığı fındık stratejisine dikkat çekti.


Ekşi, "Fındık sektörünün yeni 2023 hedefi 3,5 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmak. Bu hedefe ulaşabilmek için fındık dünyasında araştırmanın ve yenilikçiliğin teşvik edilmesini çok önemli buluyoruz. Diğer taraftan üretimde maksimum verimlilik için tarımsal mekanizasyon, teraslama ve sulama imkanlarının geliştirilmesi, üretimin modernize edilmesi ile 2023 hedeflerine ulaşacağımıza inanıyoruz" dedi.

Vali Ali Fidan ise fındık mahsulü bölgenin kalkınmasında önemli rol oynadığına vurgu yaptı. Konuşmaların ardından 2015 yılı ilk fındık mahsulleri, folklifler aracılı ile TIR’lara yüklendi. TIR’lar, kurdele kesim töreninin ardından alkışlarla ilk fındık ihracatı için yola çıktı.