Karadeniz'in vazgeçilmezi olan fındık bu sene de üreticinin istediğini vermedi. Verimin çok düşük olması nedeniyle pek çok üretici ya fındığını hasat etmeyi düşünmüyor ya da işçilere verilmesi gereken para nedeniyle imece usulü toplamayı tercih ediyor.

Karadeniz'de kuraklık nedeniyle hasada erken başlayan bazı fındık üreticileri, bayramdan sonra fındık bahçelerine girdi. "yeşil altın" olarak da bilinen fındığı bazı üreticiler yere düşmeden dalında toplamaya başladı.


Bu yılda gerek don gerek kuraklık nedeniyle istenilen verimin alınamadığı fındık üreticilere de hayal kırıklığı yaşattı. Ailece fındığa giren Kandemir ailesi de onlardan biri… Fındıktan bu yılda yüzlerinin gülmediğini ifade eden Ömer Kandemir, geçmiş yıllarla kıyasladıklarında büyük kayıp yaşadıklarını dile getirdi.


Ömer Kandemir, “Fındık toplama başladık. Ne çıkacak bilmiyoruz. Geçen yılın 10’da biri. 30 marta don olayı yaşandı. Böyle bir sorunla karşılaştık. Fındık olacak filizler hep yandı. Fındık verimi düştü. Düzce’nin merkezinde olsun birçok yerde olsun fındık yok.” dedi.


Kandemir, Yevmiyelerin yüksek olması nedeniyle fındığı imece usulü topladıklarını dile getirdi.


Kandemir, “Yevmiye yerliler 50 lira veriliyor. Fındık olmadığı için eş dostla imece usulü topluyoruz. Bugün bana yarın öbürüne gidiyoruz.” diye konuştu.

 

 

Haber;S.Kaşkır