Emlak Konut GYO, "tarihi" fırsat olarak lanse ettiği "Güçlü Türkiye İçin Birlik Vakti" isimli konut satış kampanyasını yarın başlatacak.20 yıl vade ile Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyan kampanya, 31 Mart 2017'ye kadar sürecek. Satışlarda tıkanma yaşanan inşaat sektörünü canlandırmak adına başlatılan konut satış kampanyası ile ilgili Öncü Haber olarak Düzce’deki sektör temsilcilerinden değerlendirmeler aldık.

“Geniş vadede ödeme imkanına sahip vatandaşlar için iyi olacak”
Sektörün Düzce’deki önemli temsilcilerinden Horizon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Candoğan Bektaş kampanyaya olumlu bakıyor.



Bankaların 10 yıla kadar sağladığı vade imkanını sektörü canlandırmak amacıyla 20 yıla çıkarılmasının planlanması için başlatılan kampanya hakkında değerlendirmelerde bulunan Candoğan Bektaş, “Vade farkının 20 yıla kadar çıkması demek, insanların, aylık ödeyecekleri tutarların düşeceği anlamına gelmektedir. Bu da geniş vadede ödeme imkanı olan insanların yatırım yapabileceği anlamına gelmektedir. Örneğin 10 yıl vade ile bir vatandaşın ödeyeceği tutar bin 700 TL iken, 20 yıl vade ile takriben bin TL’ye düşecektir. Bu sefer ailelerde ev alma değerlendirmeleri başlayacaktır. Normalde ödenemeyecek tutarların ödenilebilirliği arttığı için geniş kitleler ev almak için değerlendirmelere başlayacaktır.” dedi.

Uzun vadeli kredi, yüksek faiz oranı demek
Vade farkının artması ile birlikte faiz oranlarının da artacağını ifade eden Bektaş, şöyle konuştu: “Şu an 120 ay vadede faiz oranı 1.04 iken 240 ay vadede bu oran 1.14 civarında. Uzun vadeli kredi almak demek, bankanın daha çok faiz alması demektir. Uzun vadede kredi çekmek durumunda olan kişi ağır da bir faiz yükünün altına girecektir. Vatandaş burada, ‘20 yıl kiracı olsam cebimden çıkacak miktar nedir ya da 20 yıllık kredi çeksem ödeyeceğim faiz nasıl olacak’ diye düşünmek ve değerlendirmeye girmek gerekiyor.”

“Biz de firma olarak bu uygulamayla ev satacağız”
Bektaş son olarak, bu kampanyanın ödeme konusunda sıkıntı çeken vatandaşların içini rahatlatacak bir imkan olduğunun altını çizerek şöyle konuştu: “Ben Düzce’de de özellikle OSB’lerde çalışan ya da yeni evlenmeyi düşünen vatandaşlardan ilgi göreceğini düşünüyorum. Biz de firma olarak bu uygulamayla ev satacağız. Biz önce bize gelen vatandaşların bütçelerini anlamaya çalışıyoruz. Onları anladıktan sonra bizde olan konutları önerilerini sunuyoruz. Artık müşterilerimize 10 yıl kredi çektiğinizde ödeyeceğiniz aylık tutar bu, 20 yıllık vade yaptığınızda tutar şu fiyata düşecektir diye izah edeceğiz.”

“Biz emlakçılar olarak uzun vadeli kredileri uygun bulmuyoruz”
Emlakçılar Derneği Başkanı Ömer Kaya, Emlak GYO’nun başlattığı bu kampanyanın sektörü olumlu yönde etkileyeceği kanaatinde ancak uzun vadeli kredileri de uygun bulmadığını belirtti.



Kaya, “Biz emlakçılar olarak çok uzun vadeli kredileri çok uygun bulmuyoruz. 5 yıl kredi ideal, kişinin ekonomisine göre de 10 yıl olabilir.Çok uzun vadede vatandaş sıkılır. Bizim Türk halkı 8 taksiti düzenli ödüyor sonra sıkılma başlıyor ve gecikmeler beraberinde geliyor. Düzenli ve sabit geliriniz yoksa sıkılmaya başlıyor vatandaş. Bankalar bir evin yüzde 80’ine kadar kredi veriyor. Konut alacak kişinin cebinde yüzde 50 miktarda parası olmalı geri kalanını bankadan çekmeli. Bu hem sektörü hareketlendirir hem de tüketiciyi rahatlatır.” dedi.

“Bizim Türk halkına yeter ki taksit yapın”
Bu kampanyanın vatandaşlar tarafından ilgi de göreceğini kaydeden Kaya, “Bizim vatandaşımız krediden korkmaz. Bizim Türk halkımıza yeter ki taksit yapın yeter ki bugün değil iki ay sonra ödemeyi başlatın apartman satın alır. Biz alırız cesaretliyiz, borca girmeyi de severiz. Bankalar vatandaştan 4 yüz milyar TL alacaklı. Hep krediyle yaşıyoruz bankalara sürekli borçlanıyoruz.” diye konuştu.

“TOKİ’nin faydası da var zararı da”
Şu an piyasa da durgunluk olduğunu ve kampanyanın Düzce’de piyasaları biraz hareketlendireceğini kaydeden Kaya TOKİ’nin konut satışı konusunda da önemli açıklamalarda bulundu. Kaya, “Konut stoğunun fazlalaşmasından ötürü konut satışı oranında bir azalma var. Bunun da en büyük sebebi TOKİ’nin son 0 yıldır konut üretmesi piyasalardaki dengeleri bozdu. Biz halen daha diyoruz TOKİ sosyal konutlar üretsin, orta ölçekli konutları müteahhitler üretsin. TOKİ bütün kentlere konut üretiyor. Düzce’deki Camikebir Mahallesi’nde TOKİ’nin yaptığı konutlar 4-5 yüz bin TL’lere satılıyor demek ki alt gelir grubuna konut yapmıyor. Bu da Türkiye piyasasını etkiliyor. TOKİ olmasa banka faizleri de ciddi oranda yüksek olurdu konut satışı piyasasında bir tekelleşme olurdu bunu da etkiliyorTOKİ. Faydası da var zararı da var.” dedi.