15 liradan 8 liraya...

Her gün bir umut fiyatın yükselmesini bekleyen üreticiler, 8 TL'ye demir atan fındık fiyatı yüzünden hüsran yaşamaya devam ediyor. Düzce Ticaret Borsası'nın bilgilendirmesine göre bugün itibariyle brüt 8.00 TL, net ise 7.85 TL'den serbest piyasada işlem gören fındıkta artık eski sezona dair umutlar tükenmek üzere... Sezona yaklaşık 15 liradan başlayan ancak bugün 8 liraya kadar gerileyen fındığın yeni hasat döneminde kaderinin üretici lehine değişmesi dört gözle bekleniyor. Yeni sezonun başlamasına iki aydan az bir süre kala hala elinde geçen sezonun fındığını tutan bir çok üretici, yaşayacağı ekonomik kaybı düşünerek satmamakta direnmeyi sürdürüyor.

Umutlu bekleyiş hüsrana dönüştü

Üretici fiyatlarının gerilemesi sonucu Et ve Süt Kurumu'nun devreye girdiği süt gibi fındıkta da TMO aracılığıyla devlet müdahalesi beklendi. 7 liraya kadar düşerek son yılların en kötü fiyatıyla karşı karşıya kalan üreticinin, beklediği fiyata müdahale bugüne kadar gerçekleşmezken, üretici birlikleri sık sık yaşanan mağduriyeti hem basın yoluyla hem de bakanlık nezdinde yaptığı görüşmelerle anlatmaya çalıştı. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun toplu açılışlar için Düzce'ye yaptığı ziyaret sırasında bir grup üreticinin seslerini duyurabilmek için pankartlı eylemine kadar sahne olan fındık fiyatı ile ilgili üreticinin mağdur edilmeyeceği yönünde gelen açıklamalar o günlerde yüreklere su serpse de fiyata dair beklenen gelişme yaşanmadı. 

Tekelleşme ile suçlandı

Türkiye'deki fındığın önemli bir kısmını satın alan ve Düzce'de de fabrikası bulunan İtalyan çikolata devi Ferrero firması piyasada tekelleşme ile suçlanarak fiyatın düşüklüğünden sorumlu tutulsa da geçtiğimiz günlerde basınla biraraya gelen şirket temsilcileri tekelleşme gibi bir düşüncelerinin olmadığının altını çizdi.

Umutlar yeni sezonda...

Tüm bu gelişmelerin yaşandığı fındıkta çok az bir süre kalması nedeniyle artık umutlar yeni sezona bağlanmış durumda... Kamu kurumlarından sivil toplum örgütlerine kadar fındıkla ilgili bir çok kesimin her yeni hasat dönemi öncesi rekolte tahmini yapmasının piyasada olumsuz bir ortam yarattığı gerekçesiyle sadece Gıda, Tarım ve Hayvacılık Bakanlığı tarafından açıklanacak rekolte tahmini konusunda şimdi gözler bakanlığa çevrilmiş durumda... 2016-2017 fındık sezonu rekoltesi, Temmuz ayının ilk haftasında açıklanacak.

Fiyatta söz sahibi olmak istiyor

Öte yandan yeni sezonda üreticinin nasıl bir yol izleyeceği yönünde ipuçları da gelmeye başladı. Geçen yılki kötü tablonun bu sezon tekrarlanmamasını isteyen üretici, emanete fındık bırakmaya daha temkinli bakıyor. Tüccarla değil direkt sanayici ile muhatap olunması gerekliliğinden yola çıkan üreticiler, böylelikle fiyatta söz sahibi olarak dibe vuruşun önüne geçmeyi hedefliyor.

Haber:C.ÜSTÜNER