Düzce TSO Başkanı Metin Büyük, karşılıksız çıkan çek oranının son üç yılın en yüksek seviyesinde olduğunu, çek sistemine gerekli olan güvenin gelmediği takdirde ticaretin çarklarının daha da zorlanacağını belirterek, ''Çek sicili kontrol sistemi reel sektöre SMS yoluyla açılsın. Dürüst işadamı mağdur olmasın'' dedi.​
Büyük, yaptığı değerlendirmede bu yılın 9 aylık döneminde karşılıksız çek sayısının geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 49 arttığını, yine bu dönemde piyasadaki çeklerin karşılıksız çıkma oranının geçen yıl yüzde 2,6 iken, bu yıl yüzde 4,3'e yükseldiğini kaydetti.
Düzce TSO Başkanı Büyük, mahkemeler tarafından yasaklama kararı alınan çek adetlerinde de ciddi bir artış olduğuna işaret ederek, geçen yılın tamamında bu rakamın 48 bin adet iken, bu yılın 9 ayında 338 bine ulaştığını bildirdi.
Büyük, çekte yeni bir kontrol mekanizmasının devreye alınmasına ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, piyasada çarkın işlemesi için çekin çok önemli bir işlev gördüğünü, ancak karşılıksız çeke uygulanan hapis cezasının kalkmasının ardından çek sisteminin güvenilirliğini artıracak bir mekanizmanın hala hayata geçirilmediğini ifade etti.

Çek sistemine güven gelmezse çek kullanımındaki sıkıntının artacağını ve bu durumun ticareti ve ekonominin büyüme temposunu beklenenden daha fazla yavaşlatacağına işaret eden Büyük, iş dünyası olarak önerdikleri çek sicili kontrol sisteminin biran önce hayata geçirilmesini beklediklerini, böylece çek alacak kişinin hangi riski aldığını bilerek çeki kabul edeceğini, dürüst müteşebbislerin ise mağdur olmayacağını kaydetti.

Haber; C. ÜSTÜNER