Her yıl fındık zamanı gelince, mevsimlik işçiler Mardin, Siirt, Batman, Diyarbakır, Şanlıurfa başta olmak üzere neredeyse tüm doğu illerinden Batı Karadeniz kıyılarına fındık toplamak için geliyor. Ramazan ayının gelmesi ve fındık hasatının yapılmaya başlanmasından dolayı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden gelen mevsimlik işçiler fındıkların toplanmasının ardından artık evlerinin yolunu tutmaya başladı.

Düzce çoban mevkiin de kendilerini evlerine götürecek olan minibüsü bekleyen mevsimlik fındık işçileri, 20 gün çalıştıklarını fakat aldıkları paranın sadece yol parasına yettiğini ifade ediyor. Şanlıurfa'dan gelen 17 kişilik aile, otobüs firmalarının, eşyalarının çok fazla olmasından dolayı kendilerini almadıklarından şikayet ederken, yol parası olarak 1 Milyar 300 YTL verip bir minibüs kiraladıklarını belirtiyor. Çoğunluğunu okula giden çocukların oluşturduğu 17 kişilik aile, 20 gün boyunca 18 YTL yevmiye ile çalışıyor ve aldıkları para sadece yol parasına yetiyor.

Fındık toplamak için Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden Karadeniz'e gelen mevsimlik işçiler, her sene daha az para aldıklarını ve artık bu paranın kendilerine yetmediğini söyleyerek bir daha fındık toplamak için gelmeyi düşünmediklerini ifade ediyor.

Fındık işçilerinin tarlalara girip fındıkları topladıktan hatta paralarını aldıktan sonra memleketlerine dönmeye başlamasına rağmen fındık fiyatlarının hala açıklanmaması fındık üreticisini zor durumda bırakıyor. Ramazan ayının da gelmesi yaşanan olumsuzluğun boyutlarını gözler önüne seriyor.