Fiyattan yana yüzleri bir türlü gülmeyen fındık yetiştiricileri, yeni hasat dönemi için hazırlıklara başladı. Bu doğrultuda fındık dip temizliği için tarlalara girecek olan üreticilere, yeni bir yöntem tanıtıldı.



TÜBİTAK -19 Mayıs Üniversitesi işbirliği ile yürütülen Fındık Dip Sürgünü Temizliğinde Yeni Bir Yöntem: Azotlu Çözelti Uygulaması isimli proje Düzce’de düzenlenen konferansla ilgili kesimlere anlatıldı. 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar’ın öncülüğünü yaptığı projenin tanıtım programına Düzce il ve ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerinde çalışan teknik personel, ziraat odası başkanları, Fiskobirlik ve ziraat odalarında çalışan tarım danışmanları ile fındık üreticileri katıldı.



“1.5 ay arayla 3 defa dip sürgünleri yıkanmalı”
Konferansın açılış konuşmasını yapan Düzce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, Düzce ilindeki fındığın durumu ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ardından konferansın davetli konuşmacısı Prof. Dr. Ümit Serdar sözü alarak, verim ve kalite açısından dip sürgünü temizliğinin fındık tarımı için önemini vurguladı. Yürüttükleri proje ile dip sürgünü temizliğinde mekanik mücadele yöntemine alternatif olarak yüzde 21 azot içeren amonyum sülfat gübresi ile hazırlanan çözeltiyi geliştirdiklerini söyledi. Bahse konu çözelti ile 1,5 ay arayla 3 defa dip sürgünlerinin yıkanması halinde yüzde 95 oranında dip sürgünü gelişiminin engellendiğini belirten Prof. Dr. Ümit Serdar, bu uygulama ile dip sürgünü temizliğinde işçilik maliyetinin oldukça düşürebileceğini söyledi.


Prof. Dr. Ümit Serdar ayrıca fındık bakım beslemesi ve külleme hastalığı ile ilgili bilgi verdikten sonra katılımcıların sorularını cevaplandırdı.