Vergi dairesi, sicil, oda, belediye, banka derken yeni işyeri açmak isteyen esnaflar kapı kapı dolaşmak zorunda kalıyor. İşte bu duruma son vermek için esnaf birliklerinden gelen "Esnaf olmak isteyenin işini kolaylaştırın" çağrısı karşılık buldu. Esnafın kurumlar arasında kapı kapı dolaşmaması ve tek bir noktada işini tamamlayabilmesi yönünde gelen talebe Başbakan Binali Yıldırım yeşik ışık yaktı ve bu doğruştuda çalışmalar başladı. Konuya ilişkin açıklama ise Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken'den geldi. Yeni işyeri açılışının kolaylaşabilmesi için bürokratik işlemlerin azaltılması gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Sayın Başbakanımızın bu konudaki açıklamasını olumlu buluyor ve çok önemsiyoruz. Yakın bir zamanda esnaf olmak çok daha kolaylaşacak. Hak kayıpları son bulacak' dedi.

'ESNAFIN KIRTASİYE GİDERLERİ VE ZAMAN KAYBI AZALIR

Yeni işyeri açan esnafın en az 5 kapı dolaştığını dile getiren Palandöken, 'Esnaf kurumlar arasında kapı kapı dolaşmamalı, tek bir noktada işini tamamlayabilmeli. Böyle bir uygulama ile bürokratik işlemler, kırtasiye giderleri ve esnafın zaman kaybı azalacak, farklı kurumların farklı uygulamaları son bulacak. Sicil, oda, vergi dairesi, SGK ve belediye kayıtları aynı anda yapılabilecek. Böylece vergi kaydını yaptırıp, BAĞ-KUR kaydını yaptırmayanların uğradığı hak kayıpları da önlenecek.' diye konuştu.

'KAYITDIŞI FAALİYETLER AZALIR, HAKSIZ REKABET ÖNLENİR'

Aynı meslekten aynı apartman altında dükkân açılmasının önleneceğini de ifade eden Palandöken, 'Böyle bir uygulama, esnaf ve işyeri fizibilitesinin önemini arttıracak. Aynı meslekten insanların yan yana dükkan açması da önlenecek. İnsanların ellerindeki sermayenin heder olması engellenecek. Aynı zamanda kayıtdışı faaliyetlerin azalması için de çok önemli. Hali hazırda vergi kaydını yaptırıp sicil kaydını yaptırmadan veya vergi kaydını dahi yaptırmadan faaliyette bulunanlar ancak 'tek durak ofis' uygulamasıyla kayıt altına alınabilir. Böylece hem kayıtlı esnafa karşı haksız rekabet önlenecek, hem merdiven altı işletmelerin halk sağlığına olumsuz etkileri azalacak hem de devletin vergi ve prim gelirleri artmış olacak.' şeklinde konuştu.