Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Ata, Türkiye'de işsizliğin yüzde 13-14 arasında bulunduğunu belirtti. Kurum olarak işsizlikle mücadele için çeşitli projeler yürüttüklerine işaret eden Ata, İşkur'ın istihdam piyasasında yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Geçen yıl aylık ortalama 270 bin kişiye işsizlik ödeneği verdiklerini ifade eden Ata, "200 bin vatandaşa kısa çalışma ödeneği vererek istihdamda kalmasını sağladık. 50 bin vatandaşın toplum yararına işlerde çalışmasını sağladık." dedi.

İŞSİZLİKTE KRİZ ÖNCESİNE DÖNME BİRKAÇ YIL ALACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Halis Yunus Ersöz ise işsizliğin gelişmekte olan ülkelerin değil gelişmiş ülkelerin de sorunu olduğunu dile getirdi. Avrupa Birliği'ndeki bazı ülkelerde işsizliğin yüzde 10'larda olduğunu vurgulayan Ersöz, ekonomik kriz sona erse bile işsizliğin kriz öncesine dönmesinin birkaç yıl alabileceğini aktardı. Kriz sonrasında Türkiye'de de işsizliğin hızla arttığını ve 3 puanlık bir yükselme yaşandığını vurgulayan Ersöz, işsizliğin yapısal özellikleri içinde barındırdığını ancak 3 puanlık artışın düşündürücü olduğunu ifade etti.

Kriz döneminde sanayi sektöründen tarım sektörüne doğru geçiş olduğunu kaydeden Müsteşar Yardımcısı, "Tarım dışı istihdam 155 bin kişi azalırken, tarım sektöründe 238 bin kişi arttı." ifadelerini kullandı. İşsizliğin temel sorunlarının uzun süreli işsizlik, genç işsizlik, kentlerde yoğun işsizlik olduğunu kaydeden Ersöz, her 4 gençten 1'inin iş imkanı bulamamasından yakındı.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkatibi Odoardo Como, işsizliğin bütün dünyanın sorunu olduğunu kaydetti. Como, "Ekonominin performansını yükseltmemiz ve istihdam oluşturmamız gerekiyor. Kayıt dışıyla mücadelede birlikte hareket etmeliyiz."