Mera açılış törenine, Düzce Vali Yardımcısı Hasan Ruhi Yaylacı, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Çayır Mera ve Yem Bitkileri Daire Başkanlığı’ndan Fevzi Kaçar ve Sibel Kuru, Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Uludağ, kamu kurum ve kuruluş müdürleri,  akademisyenler, İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personelleri, muhtarlar, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Düzce Uzunmustafa İlkokulu ve Nejdet Bıcakçıoğlu İlkokulu öğrencileri ile köy halkı katıldı.

“Meralarımız vasfını kaybederse istediğimiz fayda sağlanamaz”
Vali Yardımcısı Hasan Ruhi Yaylacı programda yaptığı konuşmasında; “Tarımın önemli bir parçası olan hayvancılıkta en büyük maliyeti yem oluşturmaktadır. Yemi dışarıdan alırsak hayvancılık bize pahalıya mal olur. Ama bu yemleri mısır gibi hayvan yemi olacak bitkilerden yetiştirip elde eder isek kışın hayvanlar için yemi kendimiz karşılarız. Devletimizin ıslah ettiği hayvancılık için ortak alanlar meralarımızdır. Bu meralarımız vasfını kaybederse istediğimiz fayda sağlanamaz. Bunu için bu gibi meraları halkımızın daha iyi hayvancılık yapması için ıslah edip açmaktayız. Tarımın hepimize daha iyi bir gelir, daha iyi bir ekonomik düzey ve çocuklarımıza daha iyi bir gelecek sağlayacağını düşünerek hepinizi saygı ile selamlıyorum.” ifadelerinde bulundu.

“Kaliteli kaba yemin en ucuz temin edildiği  doğal kaynaklarımız meralardır”
Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Daire Başkanlığı’ndan Fevzi Kaçar, yaptığı konuşmada, “Tüm sektörlerde olduğu gibi tarımın alt sektörü olan hayvancılık sektöründe de rekabet etmek daha az maliyetle daha kaliteli üretim yapabilmekten geçmektedir. Hayvancılıkta maliyetlerin yüzde 70 – 75’ini yem maliyetleri oluşturmaktadır. Kaliteli kaba yemin en ucuz, en kolay temin edildiği en önemli ve doğal kaynaklarımız çayır ve meralardır. Mera ıslahında emeği geçenlere ve açılışa katılanlara teşekkür ediyorum.” diyerek, meranın ülkemiz hayvancılığına hayırlı olmasını diledi.

“Türkiye’de ciddi mera işgalleri yaşandı”
Düzce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu ise, toprağın ve tarımın öneminden bahsederek başladığı konuşmasından sonra Mera Kanunu kapsamında yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Kanunun yayınlanma tarihi olan 1998 yılına kadar Türkiye’de ciddi mera işgalleri olduğunu vurgulayan Kabaoğlu, “Ülkemizin mera varlığı 44 milyon hektardan 14 - 15 milyon hektara kadar düşmüştür. Kanunun yürürlüğe girmesiyle ülke genelindeki meracılık faaliyetleri artmış, tüm meraların tespit, tahdit, tahsis ve ıslah çalışmaları başlatılmıştır.” dedi.

27 mera ıslah projesinin 23’ü tamamlandı
İl Müdürü Harun Kabaoğlu, müdürlük olarak mera ıslahına büyük önem verdiklerini belirterek, her yıl mera ıslah projeleri hazırlayarak bakanlığın onayına sunulduğunu kaydetti. Şimdiye kadar 27 adet mera ıslah ve amenajman projesinin uygulanmaya konduğunu ifade eden Kabaoğlu, 23’ünün tamamlandığını ve 4’ünün ise ıslahının devam ettiğini belirtti. Kuşaçması Köyü Merası ile ilgili olarak ıslah kapsamında hata, sundurma ve sıvat yapıldığını sözlerine ekleyen Kabaoğlu, yabancı ot temizliği yapılarak gübrelendiğini ve ot kalitesi yükseltilerek açılışa hazır hale getirildiğini söyledi.

“Köyümüz hayvancılığına büyük katkı sağlayacak”
Kuşaçması Köyü Muhtarı Hasan Erer de mera ıslahı projesi kapsamında yapılan çalışmalardan çok memnun kaldığını dile getirerek, “Geçmiş ve gelecekte köyümüzün vazgeçilmez geçim kaynağının tarım ve hayvancılıktır. Meranın bu hale getirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Köyümüz hayvancılığına büyük katkı sağlayacak.” diye konuştu.
Daha sonra tören etkinlikleri kapsamında Düzce Merkez Uzunmustafa İlkokulu folklor ekibinin gösterisi beğeniyle izlendi. Kuşaçma Köyü “En Güzel Malak” ve Nejdet Bıçakcıoğlu İlkokulu öğrencileri arasında Mera Konulu Resim Yarışması’nda ilk üçe girenlere Düzce Vali Yardımcısı Hasan Ruhi Yaylacı ve protokol üyelerince ödülleri verildi.
Ardından tüm protokol üyelerinin katılımıyla meranın açılış kurdelesi kesildi ve tören yapılan ikramla son buldu.