Halen asgari ücretin yüzde 80’i düzeyinde olan işsizlik aylığındaki üst sınır asgari ücretin 1.5 katına çıkarılacak. Böylece halen en fazla 670 lira olan işsizlik aylığı bin 256 liraya kadar çıkabilecek. Düzce’de de İş Kur’un sayılarına göre yaklaşık bin 200 kişi işszilik maaşı alıyor.

Devlet işsizlik maaşına %100 oranında zam yapılacak. Önce bir asgari ücretli maaşında olan işsizlik maaşı artırılacak ve 6 ay olan işsizlik maaşlarının ödeme süresi 16 aya çıkarılacak.

İşsizliğin ilk üç ayında hak sahibi, çalışırken son 12 ayda aldığı ortalama ücretin yüzde 50'si kadar işsizlik maaşı alacak. Bu oran işsizliğin ikinci üç aylık döneminde yüzde 40, geri kalan sürede ise yüzde 25'i kadar olacak.

Son iki yılda 360 gün prim ödenmesi yetecek. Mevcut düzenlemeye göre, işsizlik aylığı alabilmek için son 4 ayı kesintisiz olmak üzere işsiz kalmadan önceki son üç yıl içinde en az 600 gün prim ödenmesi gerekiyor.

Ulusal İstihdam Strateji Belgesinde öngörülen yeni düzenlemede ise son iki yıl içerisinde 360 gün çalışmış olmak, işsizlik aylığı almak için yeterli sayılacak.

Haber; A. N. KAYA