Tüm Türkiye'de olduğu gibi Düzce'de de işsizlik sorununa düzenlenen mesleki eğitimler ve hayata geçirilen projelerle çözüm aranmaya çalışılıyor. İlçelere kurulacaklarla birlikte Düzce'de sayısı 5'e yükselecek olan organize sanayi bölgelerinde kurulan fabrikalarla birlikte istihdam kapasitesinin giderek yükseldiği kentte, işsizlerin varlığına karşılık iş açığı doldurulamıyor. Bunda en başlı etken olarak ise iş aramak için Düzce Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü'nün kapısını çalan vatandaşların büyük bölümünün "İş beğenmesi" gösteriliyor. Son olarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün öncülüğünde Düzce TSO tarafından üniversitenin konferans salonunda düzenlenen Düzce Sanayi ve Ticaret Şurası'na katılan yatırımcıların yakındığı en başlı konu olan kalifiye eleman bulmadaki zorluk konusunda alternatif çözümler aranadursun, sorunun ana kaynağında toplumsal algı olarak halen mesleki ve teknik eğitimin yerinin olmaması gösteriliyor.

Düzce'de 10 bin 676 işsiz var

Düzce'deki işsizlik rakamları irdelendiğinde de aynı sorunla yüzleşiliyor. Düzce Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'nden edinilen bilgilere göre; 30 Kasım 2016 itibariyle kuruma kayıtlı Düzce genelindeki toplam işsiz sayısı 10 bin 676 olarak kayıtlardaki yerini aldı. Bu rakam içerisinde sadece 1301 kişinin beden gücüne dayalı vasıfsız işsiz olduğu öğrenilirken geri kalan 9 bin 375 kişinin kendi şartlarına uygun iş aradığı bilgisi edinildi. Düzce'de aktif olarak işsizlik maaşı alan kişi sayısı ise 3373 olarak açıklandı.

İşsizler tekstili tercih etmiyor

Öte yandan Düzce'de en fazla istihdamın sağlandığı sektör olan tekstilde işçiye ihtiyacın yoğun şekilde devam ettiği şu günlerde, iş yeri sahipleri vasıflı/vasıfsız eleman bulmakta zorlanıyor. Bir tarafta iş arayanların, diğer tarafta eleman arayan işletmelerin var olduğu Düzce'de işsizlerin tercihini daha çok şehirde yeni kurulacak AVM tarzı yerlerden yana kullanmak istemesi de seçiciliği ortaya koyuyor.