Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) tarafından, her ay düzenli olarak yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının mart ayı sonuçları açıklandı. Çalışanların içinde bulundukları geçim şartlarını ortaya koyan araştırma ayrıca temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını da belirledi. 

Dört kişilik ailenin açlık sınırı 1.481 TL, yoksulluk sınırı 4.823 TL
Araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması
gereken aylık gıda harcaması tutarına karşılık gelen açlık sınırı bin 480 lira 76 kuruş, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarını ifade eden yoksulluk sınırı ise 4 bin 823 lira 31 kuruş oldu. Anılan ayda bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise bin 853 lira 89 kuruş olarak araştırmaya yansıdı.

Yağ ve zeytin fiyatı arttı
Gıda ürünlerindeki Mart ayı fiyatlarına bakıldığında ise süt, yoğurt, peynirde bu ay önemli bir fiyat değişikliği tespit edilmedi. Kıyma, kuşbaşı et, sakatat ürünleri ve tavuk fiyatı bu ay aynı kaldı. Balık ve yumurta fiyatları gerilerken, havaların ısınmasının etkisiyle yaş sebze-meyve fiyatları düşüşe geçti. Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik ile tereyağı, margarin ve zeytinyağı fiyatı bu ay değişmedi. Ayçiçeği yağı ile zeytinin fiyatı ise arttı. Zeytin fiyatı ortalamada yaklaşık 1 TL daha fazla oldu. Bal, pekmez, şeker, tuz, salça ile çay ve ıhlamur da bu ay fiyatı aynı kalan ürünler oldu.

"Gıdaya ucu ucuna, zorunlu harcamalara 9 gün yetiyor"
Araştırmaya ilişkin yapılan açıklamada, ücretli çalışanların ağırlıklı olarak elde ettiği net asgari ücretin 2017 yılı için aylık 1.404 TL olduğu hatırlatılırken, "Ücretli çalışanın sadece kendisi için yapması gereken aylık harcama tutarı 1.854 TL olarak hesaplandı. Asgari ücret, dört kişilik bir ailenin gıda harcamasını ucu ucuna, ancak 28 gün karşılayabilmekte, zorunlu harcamalara ise ancak 9 gün yetmektedir." denildi.