Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, bankacılık sektörünün 2015 üçüncü çeyreğine ait rakamlarını açıkladı. Buna göre geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreği itibarıyla 35,7 milyar lira olan bankaların takibe düşen alacaklarının tutarı,  bu yılın aynı döneminde 44,8 milyar liraya ulaştı. Bu rakam, yüzde 25,5'lik bir artışa işaret etti. Aynı dönemde toplam nakdi krediler ise yüzde 24,8 arttı.



BDDK verilerine göre Düzce, bugüne kadar 3 milyon 443 bin 285 lira nakdi kredi kullandı. Düzce’de kullanılan 3 milyon 443 bin 285 lira krediye karşılık batık kredi yani takipteki kredilerin miktarı ise yüzde 4,60 oranıyla 158 bin 237 lira. 

 İl il hazırlanan kredi, takipteki kredi ve gayri nakdi krediler tablosuna bakıldığında ilginç bir tablo ortaya çıktı. Türkiye'deki 81 ilin ve yurtdışı kredilerin bulunduğu listedeki hiçbir ilde kredilerde azalma meydana gelmedi. Toplam nakdi kredi miktarının en az arttığı il ise yüzde 0,9 ile Zonguldak oldu. Toplam nakdi kredilerdeki artışların son bir yılda en çok yaşandığı iller arasında Denizli ve Erzurum en çok dikkat çeken iki il oldu.

Tüketim malları başta olmak üzere tüm ihtiyaç alanında yaşanan fiyat artışı vatandaşları, bankalardan kredi çekme yoluna sevk ettiği iddia edildi. maaşlarda artışın beklenen seviyelerde gerçekleşmemesi vatandaşların kredileri geri ödemesini aksattığı şeklinde yorumladı.

Haber;S.KAŞKIR