ODA BAŞKANLARI SORUNLARI ANLATTI

150’yi aşkın bakkal ve bayi odası başkanı, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken liderliğindeki “2’nci Kaçakla Mücadele Çalıştayı”nda bir araya geldi. Çalıştayda, çaydan akaryakıta sigaradan cep telefonuna pek çok yelpazeye yayılan kaçak ticaretin Türkiye ekonomisine verdiği zararlar masaya yatırıldı. Oda başkanları, kendi bölgelerindeki sorunları tartışmaya açtı, çözüm önerilerini sıraladı.

KAÇAKÇI 51 MİLYAR LİRA ÇALDI

Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olan TESK’in Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye’deki kaçakçılığın boyutunun herkesi mağdur ettiğini belirterek, şunları söyledi: “Son verilere göre kaçakçılığın Türkiye’ye faturası ortalama yıllık 51 milyar lira civarında. Gözümüzü dört açmamız gerekiyor. Kaçak ticaret herkese zarar veriyor. Hem devlet hem tüketici hem satıcı kaybediyor. Kaçak yüzünden esnafın geliri ciddi biçimde azalıyor. Biz, bu zararı en aza indirmek için pek çok çalışma yapıyoruz. ‘Kaçak Ürün Alma, Kapıma Kilit Vurma’, ‘Dikkat! Bilmediğin Gerçekler Var’ başlıklı çeşitli kampanyalarımız sayesinde geniş kitlelerin dikkatini bu konuya çekmeyi başardık. Ancak kaçak ticaretle mücadele bir kişi veya kurumun üstesinden gelemeyeceği kadar karmaşık bir konudur. Bu nedenle işbirliği içinde bir mücadele etmemiz gerekiyor. Biz elimizi taşın altına koyduk. Devletimizin kaçakçılara karşı yürüttüğü mücadelede üzerimize düşenleri dün olduğu gibi bugün de aynı kararlılıkla yerine getireceğiz.”

"ESNAFIN EKMEK PARASINI TEHDİT EDİYOR"

Palandöken, Düzce'de güvenlik güçlerinin en sık operasyon gerçekleştirdiği kaçakçılık türü ve terör örgütlerinin finans kaynağı olan sigara kaçakçılığındaki tehlikeye de işaret ederek, şöyle devam etti: “Kamu sağlığını tehdit eden ve özellikle terör örgütlerinin finans kaynağı olan kaçağa karşı hız kesmeden mücadeleyi sürdüreceğiz. Şu bir gerçek ki kaçak ticareti, esnafın ekmek parasını tehdit ediyor. Bizim bu ekmek parasına sahip çıkmamız gerekiyor. Teknolojinin bize sunduğu nimetlerden yararlanmamız çok önemli. Esnafımızın sosyal medyayı daha aktif biçimde kullanması gerekiyor."

Çalıştay sonunda katılımcılar kaçakla mücadeleye karşı kararlılıklarını gösteren bildirgeye de imza attı.