5084 Sayılı Teşviğin uzatıldığına ilişkin yönetmeliğin hala yürürlüğü girmemesi Düzce'deki fabrikaları olumsuz etkiledi. Standart fabrikasında işçiler grev kararı alırken, teşviğin uzatılmamasından en çok orta ve küçük ölçekli tekstil fabrikaları etkilendi. Özellikle sigorta primleri konusunda büyük avantajlar sağlayan 5084'ün nimetlerinden yararlanan işverenler teşviğin bitmesiyle yüzlerce işçisini işsiz, aşsız bırakarak fabrikasını daha ucuza işçi bulacağı bölgelere sessiz sedasız taşıyor.

 

 



Geriye ise aylardır maaşlarını ödeneceği günü bekleyerek bedava çalışan işçileri bırakıyor. Aralık ayından bu yana Düzce'de birbiri ardına kapatılan tekstil fabrikası mağdurlarına Kaynaşlı Üçköprü'deki işçiler de eklendi.

Ne fabrika var ne para!
Kaynaşlı Üçköprü'de faaliyet gösteren tekstil fabrikasında çalışan 150 işçi, geçtiğimiz gün mesailerini bitirerek evlerine gitti. İşçilere 1 günde izin veren fabrika sahibi iddiaya göre, tesisteki ürünleri ve makinelerin alarak kentten ayrıldı.

 

 

 

Sabah işe geldiklerinde fabrikadaki makinelerin büyük bölümünün ve yetkililerin olmadığını gören işçiler, büyük şaşkınlık yaşayarak işyeri sahibine ulaşmaya çalıştılarsa da başarılı olamadı. Bomboş bir fabrika ile karşılaşan işçiler, bir kutunun içinde de işe giriş belgelerini buldular.

Bu Mağduriyet Hep Yaşanıyor!

3 aylık maaş alacakları bulunduğunu ileri süren fabrika çalışanları, Düzce'de bu durumun çok sık yaşandığını ve yetkililerin bir önlem alması gerektiğini söyledi.

 

 

 

Fabrika çalışanlarından biri; "Tekstil açıyorlar, 3-5 ay sonra gidiyorlar. Namus, şerif sözü veriyorlar sonra kaçıp gidiyorlar. Bu ilk değil. Daha öncede yaptılar. Biz valiliğe belediyeye kaymakamlığı sesimizi duyurmak istiyoruz. Düzce vilayetinde insanlar hep bu mağduriyeti yaşıyorlar. Sesimiz artık yetkililerin duyması gerekiyor.bu tekstil rezalatinin Türkiye'nin görmesini istiyoruz." dedi.

Tekstiller batmıyor işçiler batıyor!

Fabrika işçileri , aylardır maaşsız çalıştırarak bir gecede ortadan kaybolan işverenler kadar bu fabrikalara ruhsat verenleri de suçladı.
Bir fabrika çalışanı,"Avukat geldi oda işvernden yana konuşuyor. Buranın şirket üzerine kurulduğunu söylüyor. Buradaki insanlara kimse sahip çıkmıyor. Bu kadar insana yazık değil mi. O kadar yetkili var nerde bu insanlar. Tekstiller batmıyor işçiler batıyor. İşveren gece makinalarını alıyor kaçıyor. Her dükkan açıyom diyene ruhsat verilirse sonucu budur. Ruhsat verenlerde suçlu."diye konuştu.

Haber: S. KAŞKIR