Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, Düzce fırıncılar Odasında bir basın toplantısı düzenledi. Balcı burada yaptığı açıklamada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın görüşe açtığı, ekmeğin taşınması ve satışa sunulması sırasında uyulması gereken özel teknik ve hijyen kurallarını belirleyen ''Ekmeğin Taşınması ve Satışına İlişkin Özel Teknik ve Hijyen Kuralları''na ilişkin yönetmelik taslağı konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Söz konusu taslağın, kaldırımlardan ekmek dolaplarını kaldırmayı amaçladığını belirten Balcı, ''Şu anda satış yerlerinde ekmek dışarıda, ekmek dolapları kaldırımda. Bu kesinlikle hijyenik değil” diyerek, bunların kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Balcı, “ Ekmek bakkal ve marketin dışında her yerde satılıyor, bu da doğru değil. Ekmek, pazar yerinde, manavda satılıyor. Bu yönde bir çeki düzen verilmesi amaçlanıyor.”dedi.
Balcı, vatandaşın ekmek alırken birçok ekmeği ellediğini, bunun hijyenik olmadığını, ekmeği satıcının eldivenle vermesi gerektiğini belirtti. Bu konuda satıcıları da eğitimden geçireceklerini kaydeden Balcı, bazı satıcıların eldiven taktığını buna rağmen aynı eldivenle parayı aldığını, diğer ürünlere dokunduğunu söyledi. Balcı, ''Satıcılar, özellikle bu konuda hijyen eğitimi alacaklar'' dedi.
Eskiden bakkallarda satıcının tezgah altından ekmeği verdiğini hatırlatan Balcı, vatandaşın da herkesin ellemediği, eldivenle satıcının verdiği bir ekmeği daha hijyenik olduğu için tercih edeceğini belirtti.

Bakkalların önüne bırakılan ekmek kasaları görüntülerinin hoş olmadığını, büfelerde, alkol satılan yerde ekmek satılmaması gerektiğini dile getiren Balcı, ''İşletmeler buna göre ruhsat alacak. Söz konusu çalışma, kaldırımlardan ekmek dolabını kaldırmayı, herkesin ekmek satmasına sınırlama getirmeyi hedefliyor'' görüşünü ifade etti.

Haber; H.İŞCAN