Üç ayrı kurumun bir çatı altında toplanmasının 10. yılı olması nedeniyle ‘10.Yıl’ temasıyla kutlanan Sosyal Güvenlik Haftası kapsamında Erol Tayhan’ın hazırlayıp sunduğu ‘Günlük’ programına katılan Düzce Sosyal Güvenlik İl Müdürü Erkin Avcı, kurumun çalışmaları ve Düzce verilerine göre iş dünyasının mevcut yapısını anlattı.

Yasalarla getirilen yenilikleri anlatan ve izleyicilerden gelen soruları yanıtlayan Avcı, dün yaptığı basın toplantısında söylediği “Asgari ücret zammıyla olağan dışı bir işçi çıkartma süreci yaşanmadı” sözünün arka planını açıklığa kavuşturdu.

“Devlet destek vererek, iş piyasasındaki puslu havayı çözmek istedi”

Avcı öncelikli olarak devletin asgari ücreti artırdıktan sonra işverene sağladığı 100 TL teşviğin amacını aktardı. Avcı, “Asgari ücretin bin 300 TL olmasının ardından iş dünyasına kayıt dışı çalışanın artacağını düşündüğümüzden dolayı devlet tarafından işçi başına 100 TL teşvik desteği getirildi. Devlet bu vaatle kayıt dışına kaçışı engellemek ve iş piyasasındaki puslu havayı çözebilmek istedi. Biz basın açıklamasında bu niyetle başarılı olunduğunu vurgulamak istedik.” dedi.

“Düzce’de toplam sigortalı sayısı geçen yıla oranla aynı”

Tekstildeki işçi çıkarımlarının Sosyal Güvenlik Kurumu’nun verilerine yansıyıp yansımadığıyla ilgili akıllarda oluşan soru işaretlerine de açıklık getirdi. İl Müdürü Erkin Avcı şunları kaydetti: “Düzce’de 2016 yılı Mayıs ayında toplam sigortalı sayısı 97 bin 458 iken bu sayıyı 2015 yılı Temmuz ayında 97 bin 404 olduğunu görüyoruz. Geçen yıl ile bu yıl arasındaki sayıya baktığımızda hemen hemen aynı durumdayız.”

“Sahte sigortalılık mantığındaki firmalar bizi buluyor”

Düzce’deki çalışan sigortalı sayısını belirli periyotlarla kontrol ettiklerini açıklayan Avcı, Düzce’de sahte sigortalılık mantığında faaliyet gösteren firmalar tespit ettiklerini dile getirdi. Avcı, “Toplam sigortalı sayısı 2016 yılı Ocak ayında bizdeki verilere göre 103 bin 834 olarak tespit edildi. Sigortalı sayısında 6 bin kişi artış var. Biz rakamların birden arttığını gördüğümüz zaman bildirimi hangi firmanın yaptığını buluyoruz. Firmayı denetliyoruz. Toplam sigortalı çalışan sayısı 103 bine çıktığında bu denetlemeyi yaptık. Firma bir sonraki ay geri kaçtı. Haliyle Düzce’nin olması gereken toplam sigortalı sayısı eskiye döndü. Düzce teşvik bölgesinde olması nedeniyle İstanbul’dan kaçan sahte sigortalılık mantığındaki firmalar bizi buluyor.” şeklinde konuştu.

“Tekstildeki işçi sayılarının azalmasının asgari ücretin artışıyla bir ilgisi bulunmuyor”

Tekstildeki işçi sayılarının azalmasının asgari ücretin artışıyla bir ilgisi bulunmadığını kaydeden İl Müdürü Avcı, sürecin asgari ücretin artışının öncesine uzandığını ve altında farklı nedenlerin olduğunu şöyle anlattı.

“Tekstil sektöründe çalışan firmaların işçi sayıları düştü. SGK kayıtlarına bakacak olursak bu olayın 2016 Ocak’tan başlayan ve süregelen bir durum olmadığını söyleyebilirim. Süreç 2015 yılının ortalarından itibaren devam ediyor. Tekstildeki işçi sayılarının azalması asgari ücretin artışıyla bir ilgisi bulunmuyor. Sayıdaki azalma sektörün yapısının farklı olmasından kaynaklanıyor. Bu konuda ciddi bir çalışma yapılması gerekiyor. Meslek örgütlerin sektörü incelemesi faydalı olabilir.”

“Yatırımcının kaçış sebebi istihdam problemidir”

Tekstil sektöründeki sorunları belirten Avcı, sorunları ve çözüm yollarından söz etti. Avcı, “Tekstil sektöründeki yatırımcının kaçış sebebi istihdam problemidir. İşi öğrettiği zaman kalıcı olacak işçiyi yatırımcı bulamıyor. Sürekli değişen işçiyle de sistemin maliyeti yükseliyor.

“Meslek örgütleri yara çare bulmalı”

Duyduğum kadarıyla buradan Kırklareli’yle giden var. Kırklareli’nde de mevzuat aynı. Niye oraya gidiyorlar? Sırf işçinin cazibesinden dolayı oraya gidiyorlar. Düzce’nin meslek örgütlerinin oturup bu yaraya bir çare bulmalılardır.” diye konuştu.

Tekstil sektöründe çalışan sayılarında SGK verilerine göre göre azalma olduğunu kabul eden Avcı, tekstil sektöründeki işçilerin başka sektörlerde istihdam edildiğini belirtti. Avcı, “Toplam sigortalı sayısı açısından SGK olarak bizim bir kaybımız yok. Sektördeki problem, ciddi manada ele alınmalıdır.” dedi.

“İleride büyük pişmanlık duyacaklar”

İşsizlik maaşındaki artışın altında ‘Kayıt dışı çalışarak hem çalıştığından para kazanmak hem de işsizlik maaşı olarak geliri arttırmak’ düşüncesinin yattığını söyleyen İl Müdürü Avcı, kişilerin günü kurtarma adına yaptıklarından ileride büyük pişmanlık duyduklarını vurguladı.

Haber:Y.SEVER