Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Düzce Üniversite, Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) ile Düzce Ticaret ve Sanayi Odası arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında milli ve yerli oyuncağın üretim süreci adım adım hayata geçiriliyor.

Onursal Başkanlıklarını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Kılıçaslan ile RektörProf. Dr. Nigar Demircan Çakar’ın yaptığıçalıştayda, milli, yerli ve evrensel oyuncağın sahip olması gereken niteliklerin ortaya çıkarılması amaçlandı.

Yazılımlara önem verilmesi çok büyük önem taşıyor
Çalıştayda söz alan Vali Zülkif Dağlı, yapılmak istenilen çalışmanınanlamlı ve önemli olduğunu söyledi.

Dağlı projenin sadece Gümüşova OSB bölgesinde sanayi tesisi kurulma projesi olmadığını belirterek şöyle konuştu:“Yazılım ve tasarımların sonucunda tasarımların nasıl ortaya çıkarılacağıdır. Çocuklarımız gözlerini açtığında animasyonları görüyor ağlayınca telefonu eline veriyoruz. Bunlar yabancı tasarımlar. Burada yapılmak istenen önemli bir çalışma. Tüm bakanlıklarımızla birlikte çalışıyoruz. Yazılımlara önem verilmesi çok büyük önem taşıyor. Bu küçük ve idealist grup çok güzel işler yapacak. OSB’nin plastik üretimini başlatmak buradaki belkien son amaç. İlimizde ahşap açısından ahşap oyuncaklara da önem verilecek.”

Bu oyuncak Düzce'nin kalkınma projesidir
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Genel Müdürü İbrahim Kılıçarslaniseoyuncağa yalnızca sanayi açısından baktıklarını kaydederek oyuncağın derinliği, kültürü ve eğitim boyutu olduğuna vurgu yaptı.

‘Milli Eğitim Bakanlığı oyuncağın eğitim, KültürBakanlığı kültür boyutuyla ilgileniyor.’ Diyerek sözlerine devam eden Kılıçarslan,“Oyuncağın derinliği var. Devletin kurumları tek tek çalışıyor. Bizim yaptığımız bunları bir araya getirmek. Oyuncağın sanayileşmesi gerekiyor. Dünya oyuncak pazarının hacmi 5 yıllık ortalaması 110 milyar dolar. Bunun 50 milyar dolarını Çin karşılıyor. Türkiye’nin oyuncak pazarındaki ithalatı 700 milyon dolar. Burada kuracağımız oyuncak kümesiyle Türkiye’nin ihtiyacı olan oyuncağın 3 yıl içinde yarısını hedefledik. Düzce’nin ürettiği katma değer yılda 7 buçuk milyar TL. Bu oyuncak Düzce’ye yüzde 19’luk katma değer sağlayacak. Düzce’nin geliri yüzde 19 artacak. Plastik, ahşap, metal ve gençler için iletişim sağlayacak yazılımlar elektronik oyuncaklar olacak. Bu oyuncak projesi Düzce'nin kalkınma projesidir.”

“Bugünkü çalıştay ikinci yarışmanın temel çağrısı ve fikrini oluşturacak”
RektörProf. Dr. Nigar Demircan Çakar, bugün yapılan çalıştayda üniversite olarak üzerlerine pek çok görev düştüğünü belirtti.

Çakar, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın liderliğinde şehrimizde bir organize sanayi bölgesi kurulacak. Bu organize sanayi bölgesinin ilimize katacağı katma değerler ekonomik kalkınmaya olan, sürdürülebilir gelişmeye olan katkılarının dışında biz üniversite olarak acaba elimizdeki olanaklarla bu sürece nasıl katkıda bulunuruz diye kafa yorduk. İkinci aşamada bir yarışma söz konusu olacak. Bu çalıştayın bugünkü çıktıları ikinci yarışmanın temel çağrısı ve fikrini oluşturacak. Bu yüzden buradaki çalışma bugün önemli.”diye konuştu.

Konuşmaların ardından Yrd. Doç. Uğur Hasırcı konuyla ilgili sunum yaptı.

Çalıştayda, milli oyuncağın hangi değerleri aşılaması gerektiği, toplumsal cinsiyetin oyuncak seçimi üzerindeki etkisi, Türk kültürünün ayırt edici özelliklerinin oyuncaklara nasıl yansıtılabileceği, Türk mitolojisinden ilham alan oyuncakların nasıl olması gerektiği gibi konuların yanı sıra aile içi iletişimi güçlendiren oyuncağın özellikleri, milli bilincin kazandırılmasında ve milli kimliğin inşasında oyuncakların nasıl konumlandırılabileceği soruları ışığında milli oyuncak konseptinin belirlenmesi hedeflendi.

Misafirler son olarak Çalıştay kapsamında, 20-21 Şubat 2017 tarihlerinde, Üniversite Rektörlük Binasında “Değerlerimiz, Kültürümüz ve Oyuncaklarımız” isimli sergiyi gezdi. Ayrıca belirtilen tarihler arasında sergi ziyaretçilerin de beğenisine sunulacak.

Milli oyuncak süreci; nitelikleri ortaya konan milli oyuncağa ilişkin tasarımların sergileneceği Proje Pazarı etkinliği ve nihayetinde milli oyuncağın lansmanı ile devam edecek.