Kamuoyunda sağlıklı bir vergi bilincinin oluşturulması ve toplumun tüm kesimlerine benimsetilmesi için çeşitli etkinliklerin düzenlendiği vergi haftasında Düzce Defterdarı Sabahattin Parmakerli Erol Tayhan’la Manşet programına konuk oldu.
Bu haftanın en önemli amacının topluma vergi bilincini yerleştirmek olduğunu vurgulayan Parmakerli, vatandaşların gönüllülük esasıyla isteyerek vergilerini ödemeleri gerektiğini söyledi.
Düzce’nin vergi tahakkuku ve tahsilatı noktasında çevre illere oranla çok kötü bir sıralamada olmadığını ifade eden Parmakerli, vatandaşların bilinçlendirilmesiyle Düzce’nin daha üst sıralara yükseleceğini belirtti.
Vergi tahsilatının yüzde 50 oranında
Parmakerli, “2012 yılı sonu itibariyle Düzce’de vergi tahakkuku 669 bin 963 liradır. Vergi tahsilatı ise 332 bin 579 TL’dir. Düzce’de vergi tahsilatının yüzde 50 oranında sağlandığını söyleyebiliriz. Yarısını tahsis etmiş durumda. İller sırlamasında ise Düzce vergi tahakkukunda 40. sırasında, tahsilatında ise 47. sırada. Yalova, Bartın, Karabük gibi çevre illerle kıyasladığımızda durumumuz fena sayılmaz. İlimizin gelişimi ve vergi ödeme bilincinin artmasıyla gelecek yıllarda daha üst sıralarda yer alacağımızı düşünüyorum. Gelirlerin giderleri karşılama noktasında da tam karşıladığını söyleyemeyiz. Çünkü burası gelişmekte olan bir il ve masrafları fazla. Yatırım ihtiyacı var.”dedi.
Düzce’nin gelişmeye müsait dinamik bir yapısı olduğunu vurgulayan Parmakerli, en büyük eksiğin ise planlama olduğunu söyledi. Parmakerli, “planlama her işin başında gelir. Planlamayı önceden yapmalıyız.”diye konuştu.
Maalesef bu şekilde…
Düzce’deki fabrikaların finans merkezlerinin İstanbul’da olması ile ilgili olarak Parmakerli, “ Fabrikaların mutfaklarının burada, satış merkezlerinin İstanbul’da. Dolayısıyla finans merkezleri orada olduğu için vergilerini oraya ödüyorlar. Mutfakta sadece yemekleri pişiriyorlar. Maalesef bu şekilde. O mükellefleri buraya getirmek için ancak kanun mevzu olur. Başka türlü olmaz. Bunda da yatırım yapan kişilerin istekleri nasıl olur bilemiyorum.” Şeklinde konuştu.
Parmakerli, fabrikaların burada olmasının Düzce’ye büyük katkısı olduğunun yadsınamaz bir gerçek olduğunu da sözlerine ekledi.

Haber: S. KAŞKIR