İşçi Partisi İl Başkanı Fethi Sönmez, yaptığı yazılı basın açıklamasında son dönemde tekstil sektöründe yaşanan olumsuz gelişmeleri değerlendirdi.
Düzce'yi terketmeye başladılar
Düzce’de 5084 sayılı teşvik yasasının uygulaması 31 Aralık’ta sona erdiğini hatırlatan Sönmez, “Teşvikin sona ermesiyle birlikte fatura işçilere çıkartılmaya çalışılıyor. Teşvikle vergi, enerji ve sigorta primleri gibi çeşitli kalemlerde teşvik alan sanayicilerden başta tekstil sektörü olmak üzere Düzce'yi terketmeye başladılar. Bazı işverenler işçilerin birikmiş aylıkları, mesaileri ve kıdem tazminatlarını da vermeden gece fabrikayı boşaltarak gidiyor” dedi.
2 gündür fabrika önünde nöbetteler
Akçakoca yolu üzerinde faaliyet gösteren ve 85 işçinin çalıştığı tekstil fabrikasındaki işçilerin iki gündür işverenden alacaklarını almak için fabrikalarını terk etmediğini belirten Sönmez, “İşçiler haklı olarak bugüne kadar; ‘Günde 12 saat köle gibi çalıştık. Teşvikten yararlandılar ancak bize sadece asgari ücret verdiler. Akşamları zorla mesaiye bıraktılar. Yemek dahi vermediler. Biz birikmiş ücretlerimizi istiyoruz’ diyorlar” diye konuştu.
Bazı işverenler kapkaççı gibi hareket ediyor
“Düzce’de teşvik uygulaması modern kölelik sistemine dönüşmüştür” diyen İşçi Partisi İl Başkanı Sönmez, “İşverenler teşvikle para kazanmış, ancak bundan işçilerin payına asgari ücretle köle olmak düşmüştür. Şuan bazı işverenler kapkaççı gibi hareket etmektedir. Yetkililer buna tedbir almalı, işçilerin ücretleri derhal ödenmeli. Teşvikin sona ermesinin faturası yine işçiye kesilmemeli. Yöremizde önce tarımımızı bitirdiler. Sonrada çocuklarımızı ortaçağın kölelik koşullarında çalıştırıp kaçıyorlar. Bu kapkaç sanayiciler gelirken özellikle işçi hakları ve sendikalaşmaya yapılan engellemeler konularında yetkilileri uyarmıştık. İşveren temsilcileriyle birlikte sendikalaşma mücadelesi yürüten işçilere baskı yapanlar, bu işverenlere ziyaretlerde bulunanlar sorumludur.. ‘İlimize sanayi geliyor, Düzce sayılı şehirlerden biri olacak, çocuklarımız sosyal güvenceye kavuşacak’ diye yeri göğü inletenler sorumluklarından kaçamazlar. Şunu herkes bilsin, kim işçinin alın terinin bedelini ödemeden kaçmaya çalışıyorsa, yakalarına yapışırız. Kim anayasal hak olan sendika mücadelesinde zorluk çıkarıyorsa karşısında İşçi Partisi'ni bulacaktır”

Haber: H. İŞCAN