Çeşitli nedenlerle bankalara olan borcunu ödemeyen ya da geciktiren ve bu nedenle kara listeye giren vatandaşları kapsayan 2017 Sicil Affı Yasa Tasarısı için geri sayım başladı. 12,5 milyon kişiyi ilgilendiren sicil affı için gözler mecliste...

Sicil affı neleri kapsıyor?

Bireysel ve ticari kredi kullananların yanı sıra kredi kartı kullanıcıları da dahil olmak üzere ödemelerde sorun yaşayanlar, yıllardır kara listeden çıkmaya uğraşırken, borcu olan kişilere nefes aldıracak adım geçtiğimiz yıl atıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa tasarısı 2016'nın son günlerinde Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçerken, Maliye Bakanlığı'nın torba yasa taslağı içerisinde ilerleyen günlerde TBMM Genel Kurulu'na gelmesi bekleniyor.

Taslağın yasalaşması ile birlikte 2017 yılında artık işverenler, esnaflar, bireysel kredi kullananlar, kredi kartından dolayı veya herhangi bir nedenle bankalar tarafından kara listeye alınan vatandaşlar için bir beyaz sayfa açılmış olacak. Yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde borcunun tümünü ödeyenler aftan yaralanabilecek, yine altı ay içinde yeniden yapılandıranlar da haktan yaralanabilecek. Sicil affı sayesinde borçlarını ödeyerek ya da yapılandırarak kara listeden çıkacak olanlar, 2017 yılında bankaların kredi ve kart hizmetlerinden tekrar yararlanabilecek.

12,5 milyonu ilgilendiriyor

Başta esnafı rahatlatacak kapsamlı sicil affına ilişkin daha önce açıklamalarda bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, düzenlemeyi banka yöneticileriyle birlikte hazırladıklarına belirtti. Sicil affına yönelik yasa tasarısını yaklaşık 12,5 milyon işveren ve esnafın beklediğini ifade eden Bakan Tüfenkci, "İşletmeler borçlarını yapılandırdığında veya tamamını belirlenen sürede ödediklerinde bu borçlardan doğan sicil kayıtlarının dikkate alınmaması yönünde bir çalışma yaptık. Çek, senet, kredi kartı veya bireysel kredilerin ödenmemesiyle oluşan banka kayıtlarının dikkate alınmaması hususunda bir düzenleme gerçekleştiriyoruz. İnşallah 2017 yılı için bir müjde olarak hayat geçmiş olacak." diye konuştu.

Öte yandan genel kurulda kabul edilmesi sonrası Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile sicil affından yaklaşık 1 milyon 500 esnafın yararlanacağı tahmin ediliyor.