Düzce Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu, rekoltede Türkiye’de geçen yıla oranla bu yıl yüzde 20 azalma olduğunu dile getirdi. Karslıoğlu, “Yüzde 20’lik bu azalma yaklaşık 600 bin ton civarında. Ancak Batı Karadeniz’de bu eksiklik yüzde 40 civarında. Batı Karadeniz’den rekolte beklentimiz bu yıl 160-170 bin ton civarında. Bunun 70 bin tonunun Düzce’den bekliyoruz.“ dedi.
Fındık fiyatlarında arz talep etkisi sonucu değişimlerin olduğunu söyleyen Karslıoğlu, “Rekoltenin azlığı fiyatların yüksek olmasına sebep olur olur” diyerek fındık fiyatlarının yükselme seviyesinde olduğunu dile getirdi.

Bu yıl en kuvvetli mahsulün Ordu’da olduğunu dile getiren Karslıoğlu buna rağmen Düzce'de de fındık fiyatlarının yükseldiğini dile getirdi. Karslıoğlu, “Fındık üreticisi, fındığının yüzde 70’ini satmış durumda. Yüzde 30’luk bölümü ihtiyacı olmayan bölümün elinde ya da tüccarlarda emanette. Tüccar da tedbirli. Bu yıl kimse mahsulün fazlasını hemen satmadı. Satışlar kademe kademe gidiyor . Yüzde 70 fındık satıldı ancak henüz ihraç edilmedi, Türkiye’nin içinde. Yüzde 15'lik bölümü ihraç edildi.” diye konuştu.
Düzce Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu, üreticilere de tavsiyelerde bulundu ve fındığın her geçen gün daha da kıymetleneceği, elinde fındığını tutunların buna göre hareket etmesini istedi. Karslıoğlu, “Bundan sonra en uygun satış ihtiyaç oldukça satış yapılmasıdır. Seneye Batı Karadeniz’de fındık bol olacak. Şimdiden bahçe bakımları iyi yapılmalı. Fındıktaki fiyat artışı çiftçimize moral olacaktır. Tüketim çoğaldığı sürece talep artacaktır. Bizim 2023 yılı hedefimiz, hükümete sunulan raporda, 350 bine ihracatçı çıkarmak, 2 milyar dolar olan yatırımı da 3 milyar dolara çıkarmak. “Serbest piyasada fındık sahipsiz kaldı” diyenlerin haksızlığı ortaya çıkmıştır. Çünkü fındıkta tüketim çoğalıyor. Serbest piyasa amacına ulaşmıştır.” şeklinde konuştu.

Haber: G. KARDUZ