Kocaeli, Bolu, Düzce ve Sakarya’da faaliyet gösteren Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. (SEDAŞ) İcra Başkanı Güven Bekir Sami Güven, son günlerde yoğun bir şekilde tartışılan kayıp kaçak bedeli ile ilgili açıklamada bulundu. Güven, elektrik faturalarına yeni isim altında bir takım yeni bedeller konmadığını, tartışmaların bu bedellerinin ayrıntılı bir şekilde yazılmasından kaynaklandığını söyledi.

Elektrik faturalarında yer alan tüm bedellerin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenen ve tümü yasal mevzuat ile düzenlenen kalemler olduğunu vurgulayan Güven bu düzenlemede Dağıtım Şirketlerinin müdahalesinin olmadığının da altını çizdi.

Bekir Sami Güven, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun faaliyete geçmesi ile 2006 yılına kadar abone faturalarında tek kalem olarak yer alan "Elektrik Tüketim Bedeli"nin mevzuat kapsamında 2006 yılında dört ayrı kaleme ayrıştırıldığını belirtti.

Bu ayrıştırma ile yapılan düzenlemenin 2010 yılına kadar devam ettiğini belirten Güven, Enerji bedeli, dağıtım bedeli, perakende satış hizmet bedeli, iletim bedeli olarak 4 kalemde belirlenen mevzuata ilave olarak kayıp-kaçak bedeli ve perakende satış hizmeti (sayaç okuma) bedellerinin de eklendiği sözlerine ekledi.

Bekir Sami Güven, Ülke genelinde ilk çıkarılan Elektrik Faturası ile 2011 yılında çıkarılan elektrik faturalarında uygulanan bedellerin belirlenmesinde bir değişiklik olmadığını ifade ederken, Enerji Tüketim Bedelinin faaliyetlere göre ayrıştırıldığını, sadece isimleri ve bedelleri ayrıştırılan ödeme kalemleri olarak faturalarda gösterilmeye başlandığını söyledi.