İl Genel Meclisi'nin Kaynaşlı'nın fındık üretim alanı içinde olmaması nedeniyle Bu ilçedeki üreticilerin zaman içinde TMO ile sorun yaşamaması amacıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na gönderdiği, Kaynaşlı'nın üretim alanı olarak ilan edilmesi ile ilgili temenni kararına olumsuz yanıt geldi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü'nden Düzce İl Genel Meclisi Başkanlığı'na gönderilen yazı ile, fındık üretim alanlarının 2844 sayılı “Fındık üretiminin planlanması ve Dikim Alanlarının Belirlenmesi Hakkında Kanun” a dayanılarak 2001 yılında çıkarılan “Fındık Alanlarının Tespitine Dair” Bakanlar Kururu Kararı ile sınırlandırıldığı hatırlatıldı.

Yasa çerçevesinde, ilgili kurumların tespitleri sonucunda, fındıkta üretim fazlalığı, iç tüketim ve ihracat imkanlarının da değerlendirilmesinin ardından, yeni fındık üretim alanlarının ilan edilmesinin mümkün olmadığı belirtilen açıklamada, özellikle bu yıl ürünü ile 500 Bin ton Arz Fazlası beklenmesi nedeniyle fındık alanlarının genişletilmesi ve teşvik kapsamına alınmasına yönelik bir çalışma bulunmadığı da dile getirildi.

Bilindiği gibi Düzce'nin il olması ile birlikte ilçe olan Kaynaşlı'nın, zamanında fındık üretim alanı olarak belirtilmemesi nedeniyle ortaya çıkan sorunlarla ilgili olarak Tarım İl Müdürlüğü de bir çalışma yürütüyordu. Kaynaşlılı fındık üreticileri, fındık sahası dışında kalan üreticilerin ürünlerinin TMO tarafından alınmayacağı endişesini taşıyordu.