FETÖ soruşturması kapsamında el konulan şirketlerde alacağı olan vatandaşlar, 2 yıldır ödeme yapılmasını bekliyor. Fındığını emanete verdiği şirketlerin FETÖ’cü çıkması ile önce şok ardından parasını aylarca alamadığı için mağduriyet yaşayan vatandaşlar adeta çalmadık kapı bırakmadı. Bürokratlardan siyasilere kadar bir çok kesimle görüşüp sıkıntılarına çare bulunmasını isteyen FETÖ mağdurlarının sesi olup sorunu TBMM Genel Kurulu’na taşıyan MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, kapatılan veya el konulan FETÖ şirketlerinden alacağı olanlara parasının en kısa sürede ödenmesi gerektiğini belirtmişti. Yılmaz ayrıca şirketlere atanan kayyumların maaşları kesileceği için tasfiyeyi geciktirdiği iddialarını dile getirmişti.

Bunun üzerine Düzce-Bolu Kayyum Heyeti Başkanlığı’ndan vatandaşların şikayetlerinin kayyumlarca dikkate alınmadığı ve mağduriyetlere sebebiyet verildiği iddialarına ilişkin açıklama yapıldı. 

Kayyum Heyeti Başkanı Zekai Dede tarafından yapılan yazılı açıklamada, Bolu ve Düzce illerinde bulunan toplam 32 şirkete Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nca kayyum ataması yapıldığı söz konusu atamaların sadece tüzel kişiliklere yapıldığı, soruşturmalara konu FETÖ/PDY iltisaklı gerçek kişi ya da iş adamlarına şahsi kayyum olarak atanmadığı vurgulandı.

“Şirketlerin mevcut finansal yapıları ve mal varlıkları fındık alacaklarının tamamını karşılamıyor”
Dede şöyle devam etti: “Dolayısıyla FETÖ/PDY soruşturmalarına konu gerçek kişilerin mal varlıklarının sevk ve idaresi ile borç ve alacaklarının takibi Kayyum Heyetimizin görev ve sorumluluk alanı dahilinde değildir. Atanma tarihinden itibaren Kayyum Heyetine gerçek ve tüzel kişilerce toplam 4 bin 912 başvuruda bulunulmuş ve başvuruların tamamı heyetimiz tarafından kayıt altına alınmıştır. Söz konusu başvuruların yaklaşık bin 200 adedi Celiloğlu ve Ensar Şirketlerine kayyumluğa geçmeden önce teslim edildiği halde şirketler tarafından bedeli ödenmemiş fındık teslimatlarına ilişkin alacak taleplerinden oluşmaktadır. Adı geçen şirketlerin mevcut finansal yapıları ve mal varlıkları bu aşamada söz konusu fındık alacaklarının tamamını karşılamamaktadır. Bazı şirket varlıklarının piyasa değerinde satılması halinde alacaklılara ödeme yapılması mümkün olabilecektir. Ancak bu firmalara ait taşınmazlar internet, ulusal ve yerel gazetelerde ilan edilmek suretiyle 2018 yılı içerisinde 4 defa ihale yolu ile satışa çıkartılmasına rağmen şimdiye kadar muhammen bedeli üzerinde bir teklif gelmediğinden satış gerçekleştirilememiştir.”

Açıklamada ayrıca heyete ulaşan başvurulardan 3 bin 516’sının sonuçlandırıldığı, hak sahibi ve alacaklılara şirketlerin mali imkan ve kapasitesi doğrultusunda ödeme yapıldığı belirtildi. Ayrıca kamuya vergi ve sosyal güvenlik primi adı altında 19 milyon 700 bin TL ödeme yapıldığı bildirildi.


Haber: Ö. YILMAZ


Öncü TV Canlı Yayını Artı Yerel Medya farkı ile takip edebilirsiniz.

Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için: http://yerelmedya.tv               

Android için: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.taksimbilisim.yerelmedya                 

İOS için: https://itunes.apple.com/tr/app/art%C4%B1-yerel-medya/id593435447?mt=8