Önce ekonomik krizle boğuşan ardından tam rahat nefes alacağız derken bir de teşviğin sona ermesiyle ikinci büyük darbeyi alan işverenler çareyi yatırımlarını başka illere kaydırmakta buluyor. Düzceli esnafın tek çaresi kepenk kapatmak oluyor. Son dönemde Düzce merkezde bir çok işyerinin kepenk kapatması bunun en açık örneği. Yeni yılla birlikte pek çok işyeri kepenklerini kapatmaya başladı.
Düzce sokakları satılık ve kiralık tabelalarıyla doldu.
Şehir merkezinde onlarca işyeri yeni kiracıları bekliyor. Ancak kiralar düşük olsa bile kimse yüzüne bakmıyor.
Teşvik süresinin akıbeti ise henüz belli değil. 10 yıl önce meydana gelen 2 büyük depremle adeta yerle bir olan Düzce, toparlanma sürecini hala tamamlamış değilken sanayi anlamında gelişmesini sağlayan 5084 sayılı Teşvik Yasası'nın belirsizliği işverenleri kara kara düşündürüyor. Teşvikle birlikte Düzce'ye yatırım yapan bazı sanayicilerin yatırımlarını başka illere kaydırmaya başlaması “işsizlik kapıda” şeklinde yorumlanıyor.
Eskiden Düzce'de boş bir dükkan bulmak adeta imkansızdı. Dükkanlar boşalmadan dolardı.
Düzce'de eskiden işyerini devretmek isteyen bir esnafa ve mülk sahibine büyük miktarlarda hava parası verilir adeta açık artırmada satılır gibi işyerleri kiralanırdı.
Günümüzde ise ekonominin bozuk olması nedeniyle esnaflar sessiz sedasız kepenklerini kapatıp gidiyor.
Akşamdan açık olan işyerini sabah baktığınızda vitrinlerini gazetelerle kapatmış ve kiralık yazısı yazılmış halde görüyorsunuz.
Düzce'nin ekonomisini ve Düzce'deki esnafların içinde bulundukları durumu en güzel anlatan sayıları her geçen gün artan satılık ve kiralık işyerleri tabelaları. Gidiş hiç de iyi değil. Teşvikte sesizlik ekonomide çöküntü. Düzce'de geleceğin bu günden daha iyi olması için ve daha kötüye gitmemesi için harekete geçilmesi gerekiyor.