Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni teşvik paketinin ayrıntılarına göre, yeni istihdam paketinden 49 ilde bulunan tüm işletmeler yararlanacak. 31 Aralık’ta sona eren ‘49 ile teşvik’ yasasından sonra başlatılan yeni istihdam paketinde prim teşviği, illerin gelişmişlik düzeyine göre farklılık gösterecek.
Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda alınan karar doğrultusunda, paketten teşvik süreleri dolan 49 ilde 31 bin işletmede çalışan 766 bin işçi yararlanacak.
5. ve 6. bölgeler avantajlı
Düzce’nin de yararlanacağı pakette destek prim oranında farklılığa gidilecek. Farklılığı ise illerin gelişmişlik düzeyi belirleyecek. Örneğin, geri kalmış illerin toplandığı teşvik sisteminde belirtilen 5. ve 6. bölgelerde bulunan işletmelerin, SSK prim desteği aynen devam edecek. Diğer bölgelerde kalan illerin prim desteği ise daha düşük olacak. Yani, 5. ve 6. Bölge’deki işletmelere, işçi başına geçen yılın rakamlarına göre 200 liralık prim desteği verilirken, diğer illerdeki işletmeler ise işçi başına 150 lira ve 100 lira prim desteğinden yararlanacak. Yapılan hesaplamaya göre, 5. ve 6. Bölge’deki mevcut işletmelerde, işveren payının yüzde 11’i, diğer illerde ise yüzde 7, 8, 9’u devlet tarafından karşılanacak.

Haber: H. İŞCAN