Düzce'de son yıllarda adeta konut patlaması yaşanıyor. Kalıcı Konutlar Bağlantı Yolu ve çarşı merkezi başta olmak üzere bir çok alanda lüks projeler hayata geçiriliyor. Neredeyse her boş alanda yükselen inşaatlar beraberinde rekabeti getirse de bu durum fiyatlara yansımıyor. Firmalar projelerine ekledikleri donatılarla fark yaratma yolunu seçiyor. Uzun vadeli banka kredileri ile alıcılara sunulan ödeme imkanları cazip gibi görünse de vatandaşlar pahalılıktan yakınıyor. Kimi firmalar temelden girilmesi halinde müşterilerine daha uygun koşullar sunuyor. Fiyatlar 170 bin ila 350 bin lira arasında değişen lüks konutlardaki pahalılığı sektör temsilcileri arsa maliyeti ve sosyal donatı alanlarının artmasına bağlıyor.

 

 

Konut fiyatları neden yüksek?

Konut almak isteyenlerin önem verdiği konuların başında gelen konut fiyatları alıcıya yüksek gelirken, firma yetkilileri, artık konut almak isteyenlerin donanımlı ve sosyal donatı alanlarının da yer aldığı konut projelerine yöneldiğini ancak bu durumun maliyeti de arttırdığına dikkat çekiyor. Konut almak isteyen çoğu kişi için fiyatların neden “uçuk” bulunduğuna ilişkin açıklama yapan bir firmanın yetkilisi Mert Yıldızhan, bu durumun projeyi hayata geçiren firmadan kaynaklanmadığını, bir inşaatın çok sayıda farklı sektörün birleşmesi sonucu, yüksek maliyetlerle yapıldığına dikkati çekti. Konut fiyatlarındaki artışta en önemli unsurun arsa maliyetleri olduğunu belirten Yıldızhan, şunları söyledi: “Gayrimenkul sektöründe projelerin donanımı arttığı için fiyatlar da artıyor. Sosyal donatı alanlarının fazla oluşu elbette maliyete de yansıyor. Bu da fiyatlara yansıyor. Fakat piyasayı etkileyen konulardan biri de arazi fiyatlarının yüksek oluşu. Ucuz konutun yolu ucuz arsadan geçiyor. Arsa fiyatlarının makul hale gelmesi fiyatlara da indirim olarak yansır.”

Sosyal alan arttıkça, fiyatlar da artıyor

Yeni inşa edilen projelerin sosyal donatı alanlarına daha fazla yer verdiğinin altını çizen Yıldızhan, bu durumun konut fiyatlarında da artışa neden olduğunu belirtti. Önceden lüks olarak görülen konutların birbiri ardına yükselen projeler sayesinde sıradan kalmaya başladığının altını çizen Yıldızhan, şunları söyledi: “Her yerde sosyal alanların da dahil olduğu lüks ve kaliteli konut projeleri inşa edilmeye devam ediyor. Proje sahipleri de bir öncekinden daha iyi, daha konforlu, daha çok hizmet veren proje olmayı hedefliyor. Böylece özellikle sosyal donatı alanlarının artmasına neden oluyor. Sosyal donatı alanlarının fazla olması konut fiyatlarına da yansıyor. Yeni projeler, konut sunmanın ötesine geçerek sosyal alanlara da geniş yer verdiği için normal daireden daha yüksek fiyata satılıyor.”

Haber;C.ÜSTÜNER