Son yıllarda şehir merkezindeki neredeyse her boş arsada binaların yükseldiği Düzce’de konut satış rakamları, inşaat sektörünün altın çağını yaşadığını kanıtlıyor. 

Düzce’de 4 ayda 2140 konut satıldı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 yılı Nisan ayı Konut Satış İstatistikleri verisini açıkladı. 2017 yılı Ocak-Nisan ayları döneminde Düzce, satılan 2140 adet konut ile Türkiye sıralamasında 41. basamakta yer aldı. Düzce’de 4 aylık dilimde satışı yapılan 2140 konutun 1340’ı ilk kez satılırken 800 konut el değiştirdi.

763’ü ipotekli konut
TÜİK’in Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü verilerinden derlediği istatistiklere göre, Düzce genelinde konut satışları Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 13 adet artarak 482’ye yükseldi. İpotekli konut satışları geçen yılın ilk dört ayına göre artış gösterdi. Geçen yıl 569 olan ipotekli konut satışı 194 adet artarak 763’ü ulaştı. İpotekli konut satışları bir önceki yılın Nisan ayına göre 47 adet artarak 178 adet olarak gerçekleşti. Düzce’de ipotekli konut satışındaki rakamlarda yaşanan artış düşündürücü boyuta ulaştı.

Diğer konut satışları Türkiye genelinde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,5 oranında azaldığı gibi Düzce’de de azaldı.

Müteahhitler fiyatları geri çekebilir
Öte yandan Düzce’de giderek artan konut stoklarına bağlı olarak arz-talep dengesinin bozulacağı tahminleri yapılıyor. Konuralp ve çarşı merkezi başta olmak üzere piyasanın canlı olduğu bölgelerde boş evlerin alıcı beklemesi, tüketici lehine bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Elde kalan konutların satılması için müteahhitlerin fiyatlarını geri çekmek zorunda kalabileceği gündeme geldi.

Konut fiyatlarında bulunduğu mevkiinin önemli bir etken olduğuna işaret eden sektör temsilcileri, şehrin göbeği olarak nitelendirilen bölgelerde fiyatların yüksekliği için “normal” yorumunda bulunuyor. Buna en başlı örnek olarak ise Düzce Belediyesi’nin Camikebir Mahallesi’nde TOKİ işbirliği ile hayata geçirdiği konutlar gösteriliyor. Ancak 350 bin TL’den başlayan fiyatları nedeniyle hala tek bir alıcısı çıkmayan konutlar şehrin göbeğinde boş boş dururken, belediyenin kendi payına düşen konutları kamuya olan borçları karşılığında devretmesi ihtimaller arasında bulunuyor.