Yeni Tüketici Kanunu konut satışında çok önemli yenilikleri de beraberinde getirdi.

Yeni kanuna göre, inşaat firmaları ön ödemeli sözleşmeden en az bir gün önce müşteriye net ve anlaşılabilir bir ön bilgilendirme formu verecek. Maketten satışa inşaat ruhsatı şartı getiren kanuna göre müşteri sözleşmeden itibaren 14 gün içinde hiçbir gerekçe göstermeden sözleşmeden cayabilecek. Ayrıca teslim süresine kadar da satış bedelinin yüzde 2'si kadar bir cezai şart ödeyerek satıştan vazgeçebilecek.

İnşa edilen projenin teslim süresi 36 ayı aşamayacak ve ödemeler doğrudan firmaya değil, firma adına bankada açılacak bir hesaba yapılarak orada tutulacak. Firma bu parayı hak ediş usulüne göre kullanabilecek.

Peki yeni yönetmelik bundan sonra tüketici ile sektör temsilcilerini nasıl etkileyecek? Yönetmelik neyi hedefliyor? Konut sektöründe mevcut problemleri aşmada faydalı olabilecek mi? Bu soruları ve daha fazlasını Düzce’nin konut sektörünün önde gelen temsilcilerinden Candoğan Bektaş’a sorduk.

Bektaş, yönetmeliğin öncelikli hedefinin tüketiciyi korumaya yönelik olarak yürürlüğe girdiğini ifade ederek sözlerine başladı. Profesyonel şirketlerin tüketiciyi mağdur etme gibi bir durumunun kolay kolay yaşanmayacağını belirten Bektaş, yönetmeliğin önemli noktalarını yorumladı. “Yönetmeliğe dahil olan Ön Bilgilendirme Formu tüketiciye büyük fayda sağlayacaktır. Bu sektörde en önemli unsur güvendir. Yönetmelikte en önemli haklardan biride cayma hakkıdır. Tüketici hiçbir mazeret bildirmeksizin cayabilir.”

Yönetmeliğin Düzce konut sektörüne yansımasını değerlendiren Bektaş, yapılan işlere biraz daha ciddiyet kazandıracağını ifade etti. “Az bir birikimi olan herkes 6 dairedir veya 12 dairedir bir müteahhitliğe soyunmuş durumda. Bu yönetmelikler sektöre ciddiyet getirecektir. Yönetmelik bu konularda bilinçli olmayan vatandaşı koruyacak. Yönetmelikten birçok firmanın çok yeni olduğu için haberi olduğunu düşünmüyorum. Yönetmelik mevcut çalışma sistemine de aykırıdır. Yönetmelikteki maddeler sektörde alışık olduğumuz uygulamalar değil.”

Yeni kanunun vatandaşların mağduriyetlerini azaltacağını ümit ettiğini ifade eden Bektaş, yönetmeliğin tüketiciyi korumasının yanında