Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan ayı konut satış istatistiklerini açıkladı. 2018 yılının ilk 4 ayında konut satışları, öncekin yılın aynı dönemine göre yüzde 7,6 geriledi. Konut satışlarının düşüşünde kurdaki artış başta olmak üzere makroekonomik gelişmelere bağlı olarak konut kredisi faizlerindeki artış etkili oldu. İlk 4 ayda toplam konut satışları yüzde 7,6 gerilerken, konut kredisi kullanılarak alınan konutları gösteren “ipotekli satışlar” yüzde 30 düştü. Ocak-Nisan 2017 döneminde 440 bin adetlik konut satışının yüzde 38’i ipotekli satışlardan oluşurken Ocak-Nisan 2018 döneminde yüzde 28’e geriledi.

Yıllık bazda bakıldığında geçmiş yıllarda ipotekli satışların toplam içindeki payı yüzde 40-42 aralığında seyrediyordu. İpotekli satışlar dışındaki satışlarda artış var. Bu artışın da esas olarak inşaat şirketlerinin yürüttüğü kampanyalardan ve teşviklerden kaynaklandığı düşünülüyor. Mayıs ayında bu etkilerin daha da artacağı, konutta KDV ve tapu harcı indirimi, 41 inşaat şirketinin yüzde 20 fiyat indirimi gibi uygulamaların etkisinin görüleceği tahmin ediliyor. 

Geçtiğimiz hafta konut satışlarındaki düşüşü durdurmak için arka arkaya adımlar atıldı. Kamu bankaları Başbakan Binali Yıldırım’ın talimatıyla konut kredisi faizlerini yüzde 1,24-1,28 aralığından yüzde 0,98’e çekti. Konut satışlarında KDV ve tapu harcı indirimi yapıldı. Yapılan faiz düşüşünün ardından konut satışlarında hareketlilik de yaşandı.

Konut fiyatları, 2010-2018 döneminde yüzde 156 ile enflasyon, dolar ve mevduat faizinin üzerinde artış gösterdi. Bu nedenle “cazip” bir yatırım aracı olarak görüldü. Özellikle son hafta düşen faizlerle birlikte konut piyasasında hareketlilik bekleniyor.

Haber: M.AYDIN