2016 yılında KOSGEB aracılığı ile esnaf ve küçük işletmelere verilen faizsiz kredi desteği 2017 yılında da devam ediyor.
KOSGEB İl Müdürü Arif Torun, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün talimatı ile devreye giren ikinci faizsiz desteğine yapılan başvuruların sonuçlarını açıkladı. Torun Başbakan Binali Yıldırım tarafından duyurulan “KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi” desteği kapsamında Türkiye genelinde 460 bin KOBİ, 20 – 50 bin TL arasında kredi kullanmaya hak kazanırken, 5.500 başvurunun alındığı Düzce’de 3.100 işletme bu haktan yararlanabileceğini bildirdi. Daha önce yapılan faizsiz kredi desteğine Düzce’de 2700 başvuru yapılmış 60 şanslı KOBİ hak kazanmıştı.

Torun hak kazananlara KOSGEB Başkanlığı bilgilendirme sistemi yoluyla kısa mesaj ve e-posta gönderildiğini ayrıca, http://sifirfaiz2017.kosgeb.gov.tr adresinden de başvuru sonucu öğrenilebileceğini kaydetti.

Hak kazananların faizsiz krediyi alabilmeleri için atmaları gereken adımlar hakkında bilgiler veren Torun, “Kredi sürecinde, başvurusu olumlu bulunan işletme sahipleri, http://sifirfaiz2017.kosgeb.gov.tr adresinden alacakları çıktıyla program dâhilindeki bankalardan bir tanesine giderek kredi işlemlerini başlatacak. Bankalar, KOBİ’lerden gelen talepleri bankacılık mevzuatı ve kendi kredi politikalarına göre değerlendirip, kredi kullanma talebini uygun gördükleri işletmeler için sistemde ön onay verecek. Ön onay verme aşamasında, banka tarafından öngörülen kredi miktarı da sisteme kaydedilecek. ”ifadelerini kullandı.

KOSGEB Beyannamesi Resmi Verilerle Mutlaka Uyumlu Olmalı
Kredi için ön onay alan işletmelerden KOSGEB veritabanına kayıtlı olmayanların www.kosgeb.gov.tr adresindeki “Kayıt İşlemleri” adımlarını izleyerek kaydolmaları gerektiğinin altını çizen Torun, şunları ifade etti:

“Eğer işletme kayıtlıysa ancak 2015 KOSGEB Beyannamesi onaylı değilse http://destek.kosgeb.gov.tr adresinden 2015 yılına ait KOSGEB Beyannamesini doldurup, Maliye’ye verilen gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi ve diğer eklerle birlikte KOSGEB’e teslim etmesi gerekiyor. Banka tarafından ön onay alan işletmelerin kredi kullanabilmesi için KOSGEB’in de sistemde onay vermesi gerekiyor. 2015 KOSGEB Beyannamesi onaylı olan işletmelerin KOSGEB Beyannamesini doldururken beyan ettikleri veriler, Maliye’ye verilen gelir veya kurumlar vergisi beyannamesindeki verilerle aynı değilse, bu işletmelerin KOSGEB Beyannamelerini düzeltmeleri gerekecek. Kayıtlar uygun hale getirildikten sonra KOSGEB onayı sisteme işlenecek.

KOSGEB onayından sonra hak sahipleri tekrar bankalarına müracaat ederek, kredi için banka tarafından talep edilen ilave bilgi ve belge varsa onları teslim edecek ve banka genel müdürlüğü tarafından sistemde onaylama yapılacak. Kredi kullanma işlemi bankaların kendi içlerindeki onay safhalarını tamamlamalarının ardından, işletmeleri KOSGEB Başkanlığı’na bildirmeleri ve KOSGEB Başkanlığı tarafından da bu işletmelerle ilgili onay kararının bankaya iletilmesiyle gerçekleşmiş olacak.”

İlk 12 Ay Geri Ödeme Yok
Sıfır Faizli KOSGEB kredisi, ilk 12 ay geri ödemesiz olarak uygulanacak. Geri ödemeler, üçer aylık eşit taksitler halinde toplam 36 ayda yapılacak. Bu destekle birlikte kısa sürede piyasaya yaklaşık 11 milyar TL tutarında bir maddi girişin olması bekleniyor.