Araba, ev, ihtiyaç kredisi derken borçlulukta Düzce, ilin toplam mevduatını %200’lük bir oranla aşmış bulunuyor. Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği'yle ise kredi kullananlara müjdeli bir haber geliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca hazırlanan taslakta yer alan önemli başlıklar şöyle:

Kredisini Erken Ödeyene İndirim


Tüketici, vadesi gelmeyen bir veya birden çok taksidi ya da kredi borcunun tamamını erken ödeyebilecek. Bu durumda kredi veren, erken ödenen tutara göre tüm faiz ve maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapmakla yükümlü olacak. Vadesinden önce yapılan ödemelerde, erken ödenen taksit tutarı içinde yer alan anapara tutarı üzerinden akdi faiz oranı ve erken ödenen gün sayısı dikkate alınacak. Faiz, faiz üzerinden hesaplanacak kamusal yükümlülükler toplamı ve ücret tutarı kadar indirim yapılacak. Erken ödeme indirimi veya faiz hesaplanırken ödemenin yapıldığı tarih esas alınacak.


Gecikmeye % 30 Faiz


Tüketici temerrüde düşerse akdi faizin yüzde 30 fazlasından daha yüksek gecikme faizi istenemeyecek. Daha yüksek tahsis eden, tüketiciye geri ödeyecek. Sözleşmede efektif yıllık faiz oranının yer alması zorunlu olacak.


Ayrıca tüketiciden talep edilecek her türlü ücret bilgisinin, yazılı şekilde tüketiciye verilmesi zorunlu olacak.
Bununla beraber haber dahi verilmeden kesilen kart kullanım ücretleri, faizler, vergiler, dosya masrafları ve bu gibi habersiz alınan birçok ücretin de önüne geçilmesi bekleniyor.


Ayrıca tüketicinin izni olmadan olmadan krediye sigorta uygulanamayacak.


14 Günde Vazgeçilebilecek


Tüketici, 14 gün içinde bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkına sahip olacak.
Belirsiz süreli sözleşmelerde kredinin türü, limiti, değiştiğinde uygulanacak düzenleme, aktif faiz oranı gibi tüm ayrıntılar yer alacak.

Taslak içeriğinde tüketiciler için daha birçok kolaylık ve hak yer alıyor. Yönetmelik yürürlüğe girdiğinde ise Düzce’nin borç kat sayısı azalır mı yoksa uygun koşul ve düşük faizler sebebiyle artar mı, bilinmiyor.

 

Haber: S. Dervişoğlu