Taşınır Rehin Sicil Sisteminin yürürlüğe girmesiyle bir ayda taşınır varlıkların teminatıyla yaklaşık 2.4 milyar liralık kredi alındı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, işadamının kolundaki saatin de bir değeri olduğunu dolayısıyla her varlığın bir rehine konu olabileceğini söyledi.

Taşınır rehin sisteminin tanıtımı amacıyla Ankara’da yapılan toplantıda konuşan Bakan Tüfenkci, Ticari İşlemlerde Taşınır Rehin Sicil Sisteminin (TARES) 10 Ocak 2017 itibariyle yürürlüğe girdiğini anımsattı. Elektronik haberleşme sistemleri, makine teçhizat, ticari plaka, ticari hat, şirket ismi, patent, buluş, hammadde gibi taşınır varlıkların rehin edilerek bu kredilerin alındığını belirten Tüfenkci, sistemin yaygınlaşması için bankalara büyük görev düştüğünü vurguladı.

Koldaki Saati Teminat
Tüfenkci sözlerini şöyle sürdürdü: “İktisadi değer taşıyan tüm varlıkları ekonomiye kazandırmaya çalışıyoruz. Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz, ‘kolumdaki saatin bile bir değeri var’ diyor. Gerçekten de öyle her varlığın bir rehine konu olabileceği mantığıyla hareket ediyoruz. Özellikle mikro işletmelerimizi, KOBİ’lerimizi büyütmek açısından bu uygulama çok önemli. Çünkü KOBİ’lerin sadece yüzde 22’si gayrimenkul teminatı gösterebilecek durumda idi. O nedenle bu işletmelerin teminat açığını gidermek için çıkardık. Çiftçi ekim yapacak, kredi istiyor. ‘Banka neyin var’ diyor. Çiftçi pamuk, buğday ekeceğini söylüyor, banka kabul etmiyor. Tarlası para etmiyor. İşte biz ileride hasatını yapacağı ürününü de teminat gösterme imkanı getirdik.

Aynı Varlığa Birden Çok Rehin
Bu sistemde dolar, avro gibi yabancı para cinsinden de rehin kurulabilecek. Ağaç, tarladaki ürün, ahırdaki hayvan, buluş, patent rehin kabul edilecek. Tacir, esnaf, çiftçi, üretici örgütü, serbest meslek erbabı taşınır varlıklarını teminat gösterip kredi kullanabilecek.(Kaynak:Hürriyet)