Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, iç piyasanın canlandırılmasıyla ilgili yapılan çalışmalara yönelik bir takım açıklamalarda bulundu. Tüfenkçi; daha önce market alışverişlerinde taksitin kalktığını ama bir takım çalışmalardan sonra 3 taksit gelebileceğini söyledi. Ayrıca mobilya ve yerli beyaz eşya üretim noktasında da bu sayının artırılabileceğini belirten Tüfenkçi; çalışma kapsamına girecek ürünlerin talep patlaması oluşturmayacağını ve lüks tüketimi teşvik etmeyeceğini de sözlerine ekledi.

VATANDAŞ TEMKİNLİ

Görüşlerini aldığımız Düzceli vatandaşların ortak düşüncesi “ayağını yorganına göre uzat” oldu. Vatandaşın bazısı kredi kartı kullanmaz ve kredi kartı kullanımının da gereksiz olduğunu düşünürken; bazıları gerçekten iyi bir şey olduğunu ancak herkesin gelirine göre kullanması gerektiğini söylüyor.

“Ayağınızı yorganınıza göre uzatın”

Düzceli vatandaşlardan bir market alışverişlerinde getirilecek kredi kartıyla taksit imkanıyla düzenlenecek uygulamanın iyi bir uygulama olduğunu söylerken şunları ekledi: “Çok iyi olur. Çünkü baya bir alışveriş yapıyoruz gıda sektöründe. Kasaya gittiğimiz zaman 200-250 tutuyor ve tek çekim de zor oluyor. Güzel bir uygulama bence. Ayrıca iç piyasayı da canlandırır. Kimse yanında para bulundurmuyor herkes kredi kartıyla alışveriş yapıyor. Tek çekim olduğunda da biraz zorlanılıyor taksit olunca daha güzel alışveriş yaparız. Ama insanlar harcamalarına dikkat etmezse bir kredi kartı patlaması yaşanabilir. O yüzden herkes ayağını yorganına göre uzatırsa daha güzel olur.” dediler.

Konuyla ilgili düşüncelerine dile getiren bir vatandaş :“Kredi kartı kullanmıyorum. Zaten bana göre de doğru olan imkanlarına göre harcama yapmak. Bankayla ve kredi kartı kullanmamak bana göre en hayırlısı. Kredi kartı kullanmak insanlarda para harcama isteğini artırıyor. Daha sonra da çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalınabiliyor. Çünkü bizim toplumuzda bu konuyla ilgili ciddi sıkıntı var. Mümkünse paran kadar harcayacaksın. Bu düzenlemeyle gelen taksit imkanı tüketimi artıracak. Çünkü insanlar 1-2 ay sonra ödeyeceği şeyi daha rahat alıyor. Bu sefer geleceği tüketiyor. O yüzden paran kadar tüketeceksin.” dedi.

TEK ÇEKİM ZORLUYORDU


“Bilinçli kullanmak gerekiyor”

Kredi kartıyla okul alışverişlerini yaptıktan sonra mikrofon uzattığımız çift konuyla ilgili ise şunları söyledi: “Gıdada, markette taksit güzel olur. Tek çekim bazen insanları zorluyor. Ama 3 taksit gayet güzel olur. Gereksiz tüketim konusunda da bilinçli kullanırsa eğer insanlar teşvik etmez diye düşünüyorum. Kredi kartının asıl kullanımı aslında cebindeki paradır. Bütçenin dışına çıkarsan hüsrana uğrarsın. Kredi kartının önünü açarlarsa tabi ki piyasa canlanır ama bilinçli kullanmaları gerekiyor.” diye konuştular.

Haber; Ö. YILMAZ