Merkez Bankası merakla beklenen ara Para Politikası Kurulu kararlarını açıkladı. Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada faiz artırımına karşı olduğunu belirtmiş, buna rağmen Merkez Bankası’na müdahale edemeyeceğini söylemişti.

Buna rağmen dün yapılan Para Politikası Kurulu’ndan faiz artırımı kararı alındı. Sert faiz artırım kararının ardından dolar son iki haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Merkez Bankası'nın sert faiz artırımın ardından bunun tüketicilere nasıl yansıyacağı merak konusu oldu. Merkez Bankası'nın 1 haftalık repo faizini yüzde 4.5'ten yüzde 10'a, gecelik borçlanma faizlerini de yüzde 7,75'ten yüzde 12'lere çıkarması kredi ve mevduat faizlerine de aynı oranda etkileyip etkilemeyeceği merak konusu oldu.

Ekonomistler tüketicileri yakından ilgilendiren bu kararın kredi ve mevduat faizlerine etkisinin sınırlı olacağını belirtiyor. Piyasanın yüzde 8-9 civarında fonlamayı faiz oranlarına yansıttığını belirten ekonomistler politika faizinin yüzde 10'a çıkmasının kredi ve mevduatlarda 1-1.5 puan artış yaratacağını belirtiyor.

Bu artışların kısa vadeli nakit kredi kullananları olumsuz etkileyeceğini belirten uzmanlar kararı “Ticari kredi kullananları etkileyebilir. Değişken faiz ile kredi kullananlar da olumsuz etkilenir ama örneğin konutta bu tip kredi kullananların oranı çok az. Bankaların mevduat faizleri de artacak. Bu mevduat sahipleri için iyi haber anlamına geliyor. Kur artışını bıçak gibi kesilmiş olması ticari işletmeleri faiz artışına göre daha çok nefes aldıracak.” şeklinde yorumladılar.