İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın Sosyal Güvenlik Kurumu verilerinden yararlanarak hazırladığı ‘Krizin İllerdeki İşsizlik Bilançosu’ raporuna göre, Haziran 2008'den itibaren istihdam kaybı toplamda 385 bin kişiye ulaştı.

Rapora göre, iç piyasada önce inşaat sektörünün etkilendiği, turizm sektörünün de krizin ve mevsimlik gerilemenin etkisiyle sarsıldığı belirtildi. Türkiye genelinde bina inşaatı alanında Ekim 2008'de 808 bin 545 kişi çalışırken, Aralık ayında bu alanda çalışanların 75 bin 474'ü işvereninin tasarruf, fırsat ya da finansman bulamaması nedeniyle işsiz kaldı.

Verilere ilişkin yapılan değerlendirmelerde, krizin 2008 yılının ikinci yarısından sonra Türkiye’de de etkisini hissettirmeye başladığını, Hükümet'in geç de olsa önlem alma çabasına karşın istihdamın korunması için teşviklerin yetersiz kaldığını ortaya koydu. Değerlendirmelerde istihdamın üzerindeki yüksek vergi ve prim yüküne dikkat çekildiği anımsatılarak “Kriz geliyor, işsizlik artacak, önlem alınmalı demiştik. Buradaki temel önlem istihdam üzerindeki yükün azaltılması olmalıdır. Teşviklerin istihdam koşuluna bağlanması, çalışan üzerindeki vergi yükünün azaltılması hala büyük önem taşımaktadır” denildi.

Verilen rakamlar ve yapılan değerlendirmeler krizin etkisini göstermeye devam edeceğini ortaya koyarken ilerleyen aylarda işsizlik konusunda ülke genelinde artış yaşanacağı da vurgulanıyor. Özellikle 2010 yılına kadar işsizliğin ciddi oranlara çıkacağı da dile getiriliyor.