TBMM’de yaşanan tartışmaların ardından anayasa değişikliğinin kabul edilmesiyle birlikte başlayan referandum sürecinde “evet-hayır” söylemleri üzerine yorumlar yapıladursun Düzce sanayisinin can damarı olan OSB’lerden son dönemde kötü haberler peşi sıra gelmeye başladı.

İlk olarak Düzce Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’nde faaliyet gösteren iki büyük fabrikanın kapısına kilit vurmasının yarattığı şok atlatılamadan şimdi de birçok fabrikanın faaliyetini durdurduğu öğrenildi.

Endişeli bekleyiş…
Düzce OSB’de fabrikaların kapanış vermesi faaliyetteki fabrikalarda çalışan işçiler ile işadamları arasında da endişeli bir bekleyişe neden oldu.

Edinilen bilgilere göre 1. OSB’de büyük bir yatırım olarak açılışı gerçekleştirilen kombi fabrikası, bir müddet sonra ani bir kararla fabrikayı kapattığını duyurdu. Bir ara kriz yaşadığı ve İstanbul’daki bir fabrikasını da kapattığı belirlenen ilgili firmanın Düzce OSB’de bulunan fabrikasını da ihracat bağlantılarının beklenen düzeyde yürümemesi, banka kredilerinin aşırı faiz yüküne yenilmesi üzerine az sayıda kalan işçilerine de izin vererek kapanış kararı aldığı açıklandı.

1. OSB’de bir büyük fabrika kapandı
Düzce 1. OSB’de en fazla arazi üzerinde kurulan fabrikalar arasında yer alan kombi üreten bu fabrikanın hammadde transferinde dövizden kaynaklanan uçurumlar üzerine büyük bir krize girdiği ve sonunda zararla sonuçlanan girdiler üzerine “kapatma” kararı aldığı öğrenildi.

Fabrikanın bir süre maaşını veremediği işçilerine “alacağa karşı kombi” cihazlarını verdiği ancak sıkıntının had safhaya ulaşması üzerine son çare olarak işçilerine izin vererek sonunda kapatma kararı aldığı iddia ediliyor.

İlgili firmanın bankadan kredi kullanmasına rağmen krizi aşamadığı, artan banka faizlerinin krizi tetiklediği son çırpınışın da banka faizlerine yenildiği konuşuluyor. 
Bahse konu kombi üreten bu fabrikanın Türkiye’den imalatını çekerek İran’da faaliyete başladığı da gelen haberler arasında.

2. OSB’de kriz had safhada
Büyük umutlarla kurulan bir yatırım olan ancak beklentinin aksine kısa zamanda Düzce’deki fabrikasını kapatan kombi firmasından sonra 2. OSB’de “İtalyan Devi” olarak bilinen dünyaca ünlü klima fabrikası da imalatını durdurarak, kapatma kararı uygulayan ikinci büyük fabrika oldu. Dünyaca tanınan bu firmanın da dövizden kaynaklanan çıkmazı aşamadığı, banka kredi faizlerinin de krizi önlemede etkili olamaması üzerine hazin sonu yaşadığı konuşuluyor.

İşçi de işveren de şaşkın
1. OSB’de kapanan kombi fabrikasında yaklaşık 300-350, 2. OSB’de kapanan İtalyan klima fabrikasında da 450-500 civarında işçi bulunduğu öğrenilirken; yaşanan bu krizin diğer fabrikalarda çalışan işçiler arasında tedirginliğe yol açtığı, diğer fabrika sahibi işverenler arasında da moral ve motivasyon zaafına neden olduğu gündeme geldi.

Yeni çöküş korkusu
Her iki fabrikanın kapanmasının faturasının “banka faizlerinin artması” ve “dövizde yaşanan krizin” neden olduğu belirtiliyor. Adının açıklanmasını istemeyen bir işveren “Bankalar en büyük katil” diyerek, doların TL karşısında aşırı değer kazanmasının da bu çöküşte en büyük etken olduğunu söyledi. Bu olumsuz gelişmeler nedeniyle “yeni çöküşler” beraberinde gelir mi sorusunun akıllara kurcaladığı bu dönemde üretim yapan fabrikalardan yine kötü haberler art arda geldi.

1. ve 2. Organize Sanayi Bölgeleri’nde yaşanan krizler nedeniyle birçok fabrika ya küçülmeye gitti ya devretti ya da faaliyetini durdurmak zorunda kaldı. Ekonomik krizlerin had safhada yaşandığı şu günlerde işçi ve işverenlerin tedirgin bekleyişi sürüyor.